Напишете дума/думи за търсене

Липсата на секрет по време на овулация може да показва проблем

Липсата на секрет по време на овулация може да показва проблем с плодовитостта, но не винаги и не непременно сериозен.

Първо, трябва да разберете дали имате овулация. Най-лесният и практичен начин да направите това е да измервате температурата си с цифров термометър всяка сутрин и да търсите устойчивото покачване, което показва овулация. Температурата ви трябва да остане висока за около 12 до 16 дни, до менструацията.

Ако установите, че нямате овулация, може да помислите за някои промени в начина на живот, както и да се консултирате с репродуктивен специалист. Не всеки месец жените имат овулация, така че това може да е напълно нормално и не е повод за притеснение.

Постигането на здравословно тегло може да е всичко, от което се нуждаете, за да увеличите шансовете си за зачеване. Ако сте много слаби, например, вероятно нямате достатъчно естроген за овулация. Тя изисква около 18% телесна мазнина. Затлъстяването може да създаде твърде много естроген, който също може да предотврати овулацията чрез нарушаване на хормоналната система за обратна връзка, която казва на фоликулите да узреят.

Овулацията не е напълно скрит процес. След като тялото ви засече промените в хормоналните нива, които индикират отделянето на зряла яйцеклетка, то започва да се подготвя за предстояща бременност и създава условия най-подходящи за оплождането на яйцеклетката от един сперматозоид.

Един симптом, който жените могат да усетят е позицията на шийката на матката – този малък отвор, който свързва вагината и матката, който се разпъва по време на раждане, за да позволи преминаването на тялото на бебето. По време на овулация шийката на матката се придръпва леко назад и нейният отвор става по-мек и леко се отваря, докато през останалото време при допир той се усеща твърд и стегнат. Някои жени могат лесно да усетят тези промени, като се преглеждат сами, докато за други това е по-трудно.

Някои други вторични симптоми, по които може да разпознаете овулацията са:

повишена чувствителност и болезненост на гърдите

повишено либидо

задържане на течности

леки крампи или болки в едната половина на тазовата област

подуване на корема.

Ключови факти за овулацията

Една яйцеклетка оцелява 12-24 часа след като напусне яйчника. Това на практика означава, че единственото време, в което има шанс да забременеете, са тези 12 и дори по-малко на брой часа от едно денонощие в месеца!

Обикновено само една яйцеклетка се отделя от яйчниците по време на овулация – няма втори шанс!

Ритъмът на овулация се влияе пряко от интензивността на стреса, здравословното състояние или силно травматизиращи преживявания – спокойствието е на първо място!

Някои жени може да забележат светло алена кръв или зацапване по време на овулация.

Имплантирането на оплодена яйцеклетка обикновено отнема 6-12 дни след отминаване на овулацията.

Всяка жена се ражда с определен капацитет (или по-точно брой) яйцеклетки, наричан яйчников резерв.

Овулацията може да е налице дори когато няма менструален цикъл и обратно.

Някои жени изпитват тъпа или сковаваща болка в областта на яйчниците по време на овулация.

Ако дадена яйцеклетка не бъде оплодена, то тя се разпада и абсорбира от маточната лигавица, след което се изхвърля.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ