Напишете дума/думи за търсене

Погрижете се за себе си след раждането

Ако сте като повечето наскоро родили жени, може да изглежда почти невъзможно да намерите време за себе си, когато има новородено у дома

Но всъщност само чрез грижата за себе си, можете да дадете на бебето си възможно най-доброто от себе си - както психически, така и физически.

Опитайте да отделяте няколко минути всеки ден. Това не само ще ви помогне да бъдете по-малко раздразнителни и самокритични, но може дори да ви предпази от следродилна депресия. Ето списък с предложения. Може и да не сте в състояние да следвате всеки един, но дори и да изпълните само една част, ще ви бъде от полза.

Грижете се за себе си физически. Почивайте, хранете се правилно, спортувайте.

Създайте си обкръжение за поддръжка. Уверете се, че сте заобиколени от други нови родители, с които да говорите и да се виждате поне веднъж седмично.

Изразете и приемете негативните си чувства. Нормално е понякога да се чувствате зле, когато се адаптирате към новата си роля на майка.

Съсредоточете се върху положителните си чувства. Потърсете начини, по които се чувствате добре.

Правете почивки сами, с партньора си или с друг възрастен.

Никой не може да работи без прекъсване всеки ден.

Поддържайте очакванията си реалистични. Никой не може да направи всичко, камо ли перфектно. Работете за разумни, постижими цели, независимо дали става дума за домакинска работа или загуба на тегло след бременността.

Подхранвайте чувството си за хумор. Опитайте се да се смеете всеки ден, независимо дали на себе си, на ситуацията или на нещо извън всичко това.

Структурирайте деня си. Планирайте свободно, като определите време за всички елементи. Поддържайте плана гъвкав и реалистичен, за да можете да се придържате към него.

Отложете други големи промени в живота. Избягвайте да поемате нова работа, нов дом или нов партньор, докато не се почувствате по-уредени в новата си роля на майка.

Защо е толкова трудно да поставиш себе си на първо място?

За съжаление, повечето от нас не се научават как да се грижат за себе си, докато растат. Често се притесняваме, че поставянето на емоционалното здраве като приоритет ще попречи на добрите грижи за деца, партньор, семейство и приятели. Всъщност е точно обратното. Колкото повече се грижите за себе си, толкова повече енергия и спокойствие ще имате и толкова по-малко негодуващи и стресирани ще се усещате.

СНИМКА: Unsplash
СНИМКА: Unsplash

Ето някои вярвания и навици, които може да ви попречат да се грижите за себе си емоционално и физически:

Нечии други нужди са по-важни от моите.

Моята роля е да се грижа за другите. Това правят жените.

Не намирам време да направя нещо допълнително.

Чувствам се егоист, когато правя нещо за себе си.

Не заслужавам време за себе си, за да правя това, което искам.

Страхувам се, че другите хора няма да ме харесат или ще ми се сърдят.

Майка ми никога не е правила нищо за себе си, така че защо аз трябва?

Добрите момичета винаги поставят другия на първо място.

Мисля, че мога да бъда психически здрава и без това.

След като сте наясно с препятствията и негативните убеждения, можете да ги замените с позитивни и да си ги повтаряте всеки ден, докато свикнете. Обичайте себе си и се грижете за психиката си, защото ще живеете в това тяло цял живот. Децата са малки само веднъж, но един ден отлитат от гнездото. И е важно, когато това се случи, да сме съхранили себе си в годините.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ