Напишете дума/думи за търсене

Колко време след раждането ще се прибере коремът

Може да бъдете много изненадани от начина, по който изглежда коремът ви след раждането.

Въпреки че бебето вeче се е родило, все още може да имате мазнини и изпъкналост, която ви кара да изглеждате сякаш сте бременна в шестия месец.

Много жени също така имат тъмна линия надолу по корема (наречена “linea negra” и мрежа от стрии, които всъщност са малки белези, причинени от обширното разтягане на кожата. Тези, които са минали през цезарово сечение, имат и хирургически последствия, с които да се борят.

Отнема време на тялото – особено на корема, да се възстанови напълно от бременността. Представете си корема си като балон, който бавно се надува, докато бебето ви расте. Раждането не изпуква балона, а просто започва бавно изтичане. Но не се притеснявайте - това е нормално.

От момента на раждането, хормоналните промени карат матката ви да се свива, като я връща обратно до състоянието й от преди бременността. Отнема шест до осем седмици, докато матката ви се върне към нормалния си размер. Всички клетки в тялото ви, които са се подули по време на деветте месеца, започват да отделят допълнителна течност, която се елиминира от организма ви чрез урина, вагинални секрети и пот.

Стриите и линията обаче издържат по-дълго. Добрата новина е, че обикновено стават значително по-малко забележими шест до 12 месеца след раждането на бебето. Пигментацията им избледнява и обикновено стават по-светли от околната кожа (цветът ще варира в зависимост от тена ви), но текстурата им ще остане същата. Тъмният цвят на “linea negra” постепенно ще избледнее в продължение на една година, но може и да не изчезне напълно.

Всички сме чували истории за нови майки, чиито коремчета са стегнати и плоски веднага след раждането. Въпреки че това се случва, е рядко. За повечето жени са необходими месеци, за да се отърват от корема, а понякога той никога не изчезва напълно. Търпението е от ключово значение. Отнема девет месеца, докато коремът ви се разтегне, за да побере доносено бебе, така че е логично да отнеме поне толкова време, за да се стегне отново.

Скоростта и степента на този преход зависи до голяма степен от обичайния вид на тялото ви, колко тегло сте натрупали по време на деветте месеца, колко сте активни, а също и от вашите гени. Жените, които са наддали по-малко от 15 кг и спортуват редовно по време на бременност, както онези, които кърмят или имат само едно дете, са склонни да отслабнат по-бързо.

Ако не кърмите, ще трябва да наблюдавате колко ядете, за да отслабнете след раждането. Сега, когато вече не сте бременна, имате нужда от по-малко калории.
Кърменето помага, особено в първите месеци. Майките, които кърмят, изгарят допълнителни калории, за да произвеждат мляко, така че обикновено губят тегло по-бързо от тези, които ползват адаптирано мляко. Кърменето също така предизвиква контракции, които спомагат за свиването на матката, което е тренировка за цялото тяло.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Някои експерти спекулират, че тялото запазва тези допълнителни запаси от мазнини, за да подпомогне производството на мляко. Науката все още не е отговорила окончателно на този въпрос.

Упражненията също помагат. Независимо дали става дума за разходка около блока, или час по йога, физическата активност тонизира мускулите на стомаха и изгаря калории. Строгият режим, който включва аеробна тренировка и движения, фокусирани върху корема, могат да направят чудеса. Но преди да започнете, се уверете, че тялото ви е готово.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ