Напишете дума/думи за търсене

Детето ми има страх от тоалетната чиния

Ако приучаването към използване на гърне от детето ви не върви гладко, не се тревожете! Много семейства срещат трудности по пътя.

Ето някои от най-честите предизвикателства за родителите, заедно с предложения как да се справите с тях.

Страх от тоалетната чиния

Колкото и странно да звучи, децата понякога отказват да използват тоалетната, защото се страхуват от нея. Представете си я от гледна точка на вашето дете: тя е голяма, твърда и студена. Издава силни звуци и нещата изчезват в нея, за да не се виждат повече. От тази гледна точка - тоалетната е нещо, от което трябва да се пазите!

Опитайте да използвате малко столче за гърне, за да помогнете на детето си да се чувства удобно. Започнете, като му кажете, че е неговото собствено. Персонализирайте го, като напишете името му върху него или му позволите да го украси със стикери. Оставете го да седне върху него напълно облечено, да сложи плюшеното си мече върху него или да го влачи из къщата, ако иска.

За да му помогнете да се почувства по-удобно с голямата тоалетна, изпразнете замърсената му пелена в нея, след което го оставете да пусне водата и да гледа как изчезва.

Може би нежеланието на детето ви да използва тоалетната е просто начин да ви каже, че иска да остане с памперс още известно време. Форсирането на проблема ще бъде само контрапродуктивно. Ако то наистина изглежда незаинтересовано от обучението на гърне към дадения момент, дайте му почивка и след това наблюдавайте за признаци на готовност.

Ако ви показва всички признаци на готовност, но все още не желае, нещо може да му пречи да се съсредоточи върху обучението. Всяка голяма промяна – като започване на ново училище, раждане на брат или сестра или преместване в нов дом – може да го затрудни да се съсредоточи върху друго предизвикателство, като приучаването към гърне. Изчакайте, докато се върне към удобната рутина, преди да възобновите опитите.

Когато предлагам да използва тоалетната, детето ми казва “не” или се разстройва.

То може да се противопостави на приучаването на гърне поради същата причина, поради която понякога отказва да се къпе или да си легне. Открило е, че казването на „не“ е начин за упражняване на сила. Първото нещо, което трябва да направите, е да разсеете проблема, като се отдръпнете и го оставите да се почувства така, сякаш то отговаря за решението.

Тези съвети ще помогнат:

Не прекалявайте с напомнянето

Въпреки че е трудно да не се намесите, когато мислите, че детето ще се изпусне в памперса, твърде многото напомняне може да накара детето ви да се почувства притиснато и контролирано. Вместо често да повтаряте: „Не трябва ли да идеш на гърнето?“, просто оставете детето си да тича наоколо без памперс, за да може да използва кукуто или гърнето в момента на нужда без вашето участие.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Не го оставяйте да стои дълго на гърнето

Принудителното седене на гърне може да посее семената на бунта. („Нека изчакаме още малко и да видим дали нещо ще излезе.“) Ако детето ви седне за момент, след което скочи да играе, пуснете го. Резултатът може да е изпускане, но е също толкова вероятно тя да се върне на гърнето, когато почувства нужда.

Бъдете спокойни за злополуките

Не е лесно да останете спокоен в лицето на ужасна бъркотия, но прекалената реакция на изпускане може да накара детето ви да се страхува, че ще се случи отново, което от своя страна може да предизвика безпокойство за целия процес. Бъдете успокояващи, когато детето ви намокри панталоните си, и направете каквото трябва, за да сте спокойни, независимо дали трябва да чистите любим килим или да разстилате слоеве кърпи.

Колкото и да сте разочаровани, не наказвайте детето си за инцидент. Това не е честно спрямо него и може да доведе до дългосрочна съпротива.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ