Напишете дума/думи за търсене

Спирането на кърмата може да доведе до мастит и запушени канали

Гърдите ви сами ще спрат да произвеждат кърма, но ще отнеме около седмица, докато тялото ви получи “съобщението” след раждането.

Жените са биологично програмирани да създават мляко за своето потомство. Процесът започва по време на бременността. Може да сте забелязали, че гърдите ви започват да отделят коластра - ранно майчино мляко. Това се случва приблизително след 16-а седмица от бременността.

Раждането изпраща съобщение до тялото ви да започне да произвежда много мляко. Независимо дали планирате да кърмите, или не, гърдите ви ще бъдат по-пълни и тежки, след като бебето се появи. Хормонът, който произвежда кърмата, се нарича пролактин. Ако не я изцеждате чрез изпомпване, тялото ви започва да отделя пролактин инхибиращ фактор. Той изпраща сигнал до мозъка, че млякото не е необходимо и постепенно спира производството му.

Ако не кърмите и не се цедите, обикновено са необходими седем до десет дни след раждането, за да се върнете към хормонално ниво на небременни / некърмещи. През това време може да чувствате известен дискомфорт, ако гърдите ви се пълнят с мляко.

Вероятно ще откриете, че носенето на поддържащ сутиен ще облекчава. Спирането на кърмата обаче може да доведе до проблеми като мастит и запушени канали. Най-малкото това ще увеличи дискомфорта ви. Можете да опитате да прилагате хладни компреси или пакети с лед и да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства. Тези мерки няма да ви накарат да произвеждате по-малко мляко, но чрез тях ще се чувствате по-комфортно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако наистина не се чувствате добре, изцедете малко количество мляко, за да облекчите натрупването. Но имайте предвид, че редовното изцеждане казва на тялото ви да произвежда още и забавя времето, необходимо за спиране на млякото. Трябва също така да стоите далеч от топлата вода под душа, тъй като това може да стимулира производството на мляко.

Някои поверия гласят, че прилагането на сурово зеле върху гърдите помага за облекчаване на дискомфорта и намаляване на производството на мляко. Първо приберете зелевите листа в хладилника или фризера. Когато се изстудят, ги приложете върху бюста. Безопасно е и си струва да опитате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ