Напишете дума/думи за търсене

Защо някои деца проговарят по-късно от други?

Някои деца се научават да говорят по-късно от други, защото обикновено членовете на цялото семейство им подават всичко, още преди да са имали възможност да се опитат да кажат какво искат.

При такъв вид обслужване бебето наистина по-бавно научава нови думи. Понякога това се случва, защото майката употребява дълги изречения и то няма възможност да схване нито една отделна и да я научи. Но това се среща рядко, защото повечето хора инстинктивно използват отначало само кратки думи, когато говорят на бебето, и поставят ударение върху главната от фразата.

Забавеното проговаряне означава ли бавно умствено развитие? Това вероятно е първата мисъл на родителите, която ги ужасява. Вярно е, че някои деца със забавено умствено развитие проговарят по-късно, но много от тях употребяват думи на съответната за това възраст. Разбира се, малчуганът, коейто силно изостава, ще закъснее и с проговарянето. Но е факт, че голямото мнозинство от късно проговорилите, даже и тези, които не изричат много думи до тригодишна възраст, имат нормално умствено развитие, а някои от тях са дори впечатляващо умни.

Ако детето ви проговори късно, не се тревожете и не правете прибързания извод, че е глупаво. Умерено изразявайте своята любов и не се опитвайте да го напътствате прекомерно. Дайте му възможност да бъде сред други деца, където може само да установи контакти. Говорете му дружелюбно с прости думи. Насърчавайте го да иска нещата, като ги назовава, но не изисквайте от него да заговори и не изразявайте своето недоволство.

В началото всички бебета произнасят погрешно повечето от употребяваните думи и постепенно се коригират. Но някои продължават да се затрудняват с произнасянето на един звук, други — с друг. Някои от тези грешки в произношението се дължат на тромавост на езика или на друга част от говорния апарат. В края на краищата и някои възрастни продължават да фъфлят независимо от всички свои усилия. Други неправилно изговаряни думи се дължат на каприз. Детето продължава неправилно да произнася дадена дума дълго, след като се е научило правилно да изрича същия звук в друга дума. Такова незначително изоставане в развитието не е важно, ако отрочето се развива нормално в общ план и е комуникативно. От време на време можете да го коригирате приятелски.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Погрешно ще е да бъдете много сериозни или прекалено взискателни. Но какво да правите с дете, което говори лошо на 3, 4 или 5 години, така че връстниците му не го разбират и му се смеят? Първо - трябва да се провери слухът от специалист. Може да го заведете на логопед, Такова дете се нуждае от редовно общуване с други на неговата възраст, за предпочитане в добра детска градина, докато е готово за училище. Опитният учител може тактично да предпази малчугана от присмеха на останалите и по-лесно от родителя може да го научи да говори, защото не се безпокои толкова много от тази особеност.

Преднамерена употреба на бебешки говор се среща най-често при онези, които изпитват ревност към по-малко братче или сестриче, към което според тях родителите проявяват повече внимание и ласки. Съществува и друг начин на говорене, който се среща при деца без съперници. Например едно малко момиченце, единственото дете на любещи родители. Те му се радват като на кукла и забравят, че то трябва да порасне. Продължават да му говорят на бебешки дълго след като е престанало да бъде естествено за възрастта му. За такова дете е трудно, когато се събере с връстници.

Бъдете отговорни към това и преценете добре границата и възрастта, на която трябва да преминете към по-сериозно говорене с детето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ