Напишете дума/думи за търсене

Какво да очаквам от "ужасните две"?

Вероятно сте били предупредени за „ужасните две” още по време на бременността, но истината е, че няма как да сте напълно подготвени, особено ако досега детето ви е било кротко и спокойно.

Периодът невинаги започва точно на втория рожден ден. Може да настъпи още на 18 месеца или до 30 месеца (въпреки че някои деца никога не преминават през тази фаза).

Как да разберете дали малчуганът преминава през “ужасните две”?

Потърсете нови признаци на увереност у него. Отличителни белези, за които трябва да внимавате:

Може да настоява да прави точно това, което сте му казали да не прави, или да се хвърли на пода в пристъп на нервност, ако не се справя. Исканията му могат да ви разочароват или забавляват. Понякога, например, вероятно ще пожелае нещо, което дори не му трябва, само за да види дали има достатъчно сила, за да го получи.

Какво да направите?

Въпреки че може да ви се иска да се разплачете от безсилие и умора от постоянните капризи и инат, най-доброто нещо по време на избухлив епизод е да запазите хладнокръвие. Останете близо до детето и го оставете да изрази чувствата си. Прегръдка и рамо за плач понякога са всичко, от което то се нуждае, за да се почувства по-добре. Ако това не помогне, приложете техниката за разсейване - предложете му друга дейност или играчка.

Ако сте на обществено място или в нечия къща, вземете детето си и го заведете някъде, където можете да седнете спокойно, докато чувствата утихнат. Можете да прилагате тази техника след втората годинка, когато то е достатъчно голямо да разбира правилата.

Подражанието е още един признак на “ужасните две”

Вашето дете обича ли да пробва обувките ви? Опитва ли се да сложи палтото, шапката или очилата ви? Стъпвайки буквално във вашите обувки, то показва и на вас, и на себе си, че е наясно с това, че става все по-голямо и иска да бъде като вас.

Може също така да забележите, че се преструва, когато играе с плюшени животни и кукли. То ще поеме ролята на „родител“, като нахрани маймуната с „банан“ (който всъщност е жълт дървен блок) или като пъхне животното под одеяло и му изпее приспивна песен. Покажете му, че игра, като тази, е чудесен пример за имитация и знак, че се учи да съпреживява другите.

Привързаност

Вашето дете обича да седи в скута ви повече от всякога, както и да се гушка, защото знае, че точно сега е моментът, в който получава вашето пълно внимание. А то толкова обича именно това. Може също така да иска да ви помага с домакинските задължения, с всичко - от сгъване до пране и разопаковане на хранителни стоки до метене на пода в кухнята. Разбира се, то иска да прави тези действия за възрастни без ваша помощ, въпреки че все още не умее. Този устрем може да ви забави малко, но си струва времето да намерите безопасни начини и да му позволите да ви помогне.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Време е да въведете думата “не” по-твърдо

Заедно с все по-явните прояви на инат от страна на малчугана и ясния израз на характер, е време да бъдете твърди. Съвсем нормално е да срещате противопоставяне. От друга страна все още оскъдният му речник пречи още повече на нормалното общуване. Въпреки всичко - отстоявайте границите си, за да се сдобиете с респект към вас като родител. Опитайте да не се впечатлявате от всеки гневен изблик. Приемете, че тръшкането идва и отминава. Времето, в което трябва да проведете разговор, не е докато то се влачи по пода, а след това.

Радвайте се на всеки малък успех, който постигате, щом детето ви разбере защо не трябва да прави дадено нещо. Бъдете търпеливи и никога не изпускайте нервите си. Обяснявайте спокойно причината за всеки отказ, дори в началото детето да не иска да ви разбере и да продължава да упорства.

Нормално ли е тръшкането?

Тръшкането е нормален етап от “ужасните две” - особено ако детето все още няма достатъчно добре развит езиков речник или минава през стресов период от живота си. Не се поддавайте на гневните изблици и прилагайте техники за релаксация. Пробвайте да пуснете успокояваща музика и да дишате заедно за успокоение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ