Напишете дума/думи за търсене

5 идеи за творчески игри с детската кухня

Източник: Pixabay

Детската кухня може да бъде наистина забавна играчка. Често в нея има сполучливи копия на повечето уреди, прибори и съдове, които имаме у дома, и децата с удоволствие имитират родителите си, докато играят на ролеви игри. В същото време на мъниците често им доскучават едни и същи игри и не е изключено хубавата детска кухня, която сте им осигурили с толкова много желание, да остане дълго време неизползвана.

За да насърчите децата да използват кухнята и да им осигурите интересни за тях забавления, които да ги държат по-далеч от екраните у дома, Ви предлагаме няколко забавни, творчески варианта, които могат да вдъхновят игрите с детската кухня.

Списък за пазаруване

Разпечатайте няколко снимки на храни, които често купувате – мляко, хляб, картофи и т.н. Покажете на детето как да избира снимки, за да създава списък за пазаруване и да пълни своята кухня с продукти за ястията, които ще готви. Преди да започне с готвенето, може да отиде до „магазина“, за да си ги набави.

Сортиране на храни

За по-малките деца може да е полезно и приятно да сортират храните в кухнята. Научете ги да разделят продуктите по видове – плодове, зеленчуци, млечни храни и напитки, и да ги нареждат на различни места.

Готвене с мама/татко

Насърчете детето да играе със своята детска кухня, докато вие готвите. Нека със своите прибори и уреди да повтаря действията, които вие извършвате. За да създадете повече реалистичност за него, може да му купите пластмасови плодове и зеленчуци или просто пластилин – той може да се реже с нож, да се точи, да се оформя, да се овалва на „кюфтета“ и ще бъде доста забавен за малките ръчички. Вместо пластилин може да използвате и истинско тесто, което после да опечете заедно с истинското ястие.

Парти с приятели

В детската кухня могат да се приготвят и кафе, чай и сладки за гости. Гости могат да бъдат както съседчетата, така и куклите у дома. Разбира се, вие също можете да се превърнете в очаквани и отлично обгрижени гости, стига да ви харесва да пиете въображаем чай от миниатюрни чашки и да похапвате с удоволствие въображаеми бисквитки.

Ресторант у дома

Освен да посреща гости у дома, вашето дете може да стане и собственик на цял ресторант. Може да посреща приятели или играчки, да приема поръчките им като сервитьор и да ги „записва“ на лист, след това да приготвя ястията в кухнята и да ги сервира… Ако и вие сте вдъхновени от идеята, може дори да му помогнете да направи меню със снимки на ястията, които ресторантът ще предлага.

  • Ключови думи: