Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 4 години и половина

От този момент до деня, в който детето ви ще тръгне на училище, е периодът, в който то развива най-много езиковите си умения.

Четиригодишните научават от четири до шест нови думи всеки ден. Изреченията стават по-дълги и по-сложни, съдържат наречия и прилагателни. Умеят да разсъждават над хипотетични ситуации, като: „Ако това се случи, какво бих направил?“. Те се учат да дефинират значението на думите и да разбират идеята за противоположностите. Стават по-добри разказвачи и могат да предават приказки с начало, среда и край.

Вашето дете вече може да е в състояние да адаптира речта си към текущата ситуация. То също така ще умее да изпълнява заръки от няколко стъпки. Ще забележите подобрение в произношението и граматиката, въпреки че речта все още няма да е без грешки. И това е напълно нормално! Речевите умения не са обаче най-важното, което се случва в този период. Трябва да обърнете внимание и на други аспекти от развитието на своя малчуган. Например хранителните навици.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Най-добрият начин да възпитате здравословни навици у детето, което е между 4 и 5-годишна възраст, е да ги развиете сами. Трудно е да забраните пиенето на газирано, ако самите вие си купувате кола. Избягвайте да държите отделно „храна за мама“, „храна за татко“ и „храна за деца“ или да се отнасяте към продуктите по този начин. Със сигурност детето ви ще проявява характер относно позволените и забранените неща. Темпераментът обаче няма да се показва само в тези случаи.

Децата между 4 и 5 се сблъскват за първи път със своето чувство за праведност. Може да го направят, за да привлекат внимание или да изглеждат по-авторитетни в очите ви. Разбира се, това понякога е доста изнервящо за околните, защото отрочето ви ще изпробва отново и отново границите на търпението ви и до каква степен позицията му е приемлива.

Бъдете търпеливи и толерантни към този период. Дайте свобода за израз на мнението му. Ако детето прекали и повишава тон или се гневи, ясно поставете граница и заявете, че можете да го изслушате чак когато се успокои. В никакъв случай не влизайте в спор за това кое е справедливо и кое - не. Тази възраст е един от ключовите моменти, в които да възпитате респект у него към вас.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ