Напишете дума/думи за търсене

Възпитайте дете, които умее да се изказва добрe

Дайте на детето си шанс да говори с възрастни. Залагайте на активности, които насърчават използване на повече думи.

Децата, които говорят добре, се чувстват уверени както в класната стая, така и на детската площадка. Можете да насърчите малчугана да не изпитва неудобство да се изказва в различни ситуации и с разнообразни типове хора, като се съсредоточите върху уменията за говорене у дома. Ето някои начини да отгледате дете, което умее да се изказва добре.

Бъдете запален слушател

Когато детето ви разказва за деня си, оставете вестника, спрете да правите вечеря и му отделете цялото си внимание. Ако се чувства така, сякаш има централно място, когато говори с вас, ще му бъде по-лесно да се разгърне.

Използвайте добра граматика и подходящ език

Не пренебрегвайте качеството на речта си, когато говорите с него. Децата са подражатели и ще имитират всичко, което кажете, така че възпитайте добри говорни навици от рано.

Коригирайте неправилното произношение и граматическите грешки последователно, но дискретно

Ако детето ви произнася неправилно дума или използва грешно местоимение, просто повторете вярната фраза в отговор и продължете напред.

Изградете речника му

Най-естественият начин да направите това е като използвате различни думи, за да опишете един и същ обект, когато е възможно. Например превозното средство може да бъде лека кола, камион или ремарке. Българският е много богат език. Използвайте синоними толкова често, колкото можете.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Задавайте отворени въпроси

Ако попитате детето си: „Хубав ли беше денят ти в детската градина днес?“, оставяте възможност за отговор с една дума. Но ако зададете въпроса: "Какво правихте след закуска днес?" ще го вдъхновите да опише случилото се.

Насърчавайте го да „чете“ на глас

Въпреки че детето ви може би все още се учи как да дешифрира букви и думи, то може да измисля истории, докато прелиства страниците в книгите си с картинки. Или пък да рецитира книга, която е запомнило.

Дайте на детето си много шансове да говори с възрастни и по-големи деца

За да му помогнете да придобие увереност, разговаряйте с възрастни, оставете го да поръча храна в заведение за бързо хранене или да поръча само на сервитьорката в ресторант. И се въздържайте да отговаряте вместо него, когато други възрастни му задават въпроси.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ