Напишете дума/думи за търсене

Важно е как отказвате на детето, за да ви слуша

Вместо да казватв “не” на детето, ясно заявете алтернативен вариант на това, което има намерение да направи. Вместо: “Не! Не хвърляй топката в хола”, опитайте с: „Да излезем навън да играем на топка“

Ако изпълнява художествен проект и размазва лепило по целия под, помолете го да сложи вестник под творението си. Това му дава нещо, което да прави, а не нещо, което да спре да прави. Тук е ключът.

Всеки малък ученик отчаяно търси независимост и контрол. Ето затова би предпочел да получи избор, отколкото заповед. Вместо да използвате категоричен отказ, го накарайте да избере между два варианта. Или го оставете сам да предпочете алтернатива.

Въпреки че в началото вашето дете може да не е особено развълнувано от избора, който му предлагате, с времето ще се научи да приема отказа, изразен по този начин. Вече е достатъчно голямо, за да разбира и обясненията, така че му кажете защо е важно да яде полезна храна, вместо празни калории, например.

Направете сделка

Не можете веднага да постигнете бързо приемане на отказа, но е вероятно да постигнете компромис с него. Ако види огромна строителна площадка, която иска да проучи, например, не казвайте „не“. Вместо това го насочете към крановете надолу по блока, които можете безопасно да видите от парка отсреща.

Избягвайте проблема

Винаги, когато е възможно, дръжте детето си далеч от ситуации, в които ще трябва да кажете „не“. За целта дръжте опасните и ценни предмети у дома извън обсега му и не го поставяйте в ситуации, които представляват предизвикателство за него. Не можете да изолирате детето си от всички ситуации, в които ще трябва да кажете „не“, разбира се, но животът ще бъде по-лесен и за двама ви. Ще казвате „да“ по-често, ако ги ограничите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Не се притеснявайте от дребните неща

Вероятно вашето дете е по-лесно за дисциплиниране, отколкото преди година, но все пак ще имате много възможности да му кажете „не“. Не се възползвайте от всяка от тях. Не се вманиачавайте във всяка дреболия. Ако иска сандвич със сирене, вместо омлет със сирене за закуска, защо не? Ако настоява да носи лилави чорапи с червени шорти, защо не? Ако е в безопасност и не е нужно да казвате “не”, за да го предпазите от нещо, направете нещата по неговия начин.

Когато казвате “не”, дръжте на отказа си

Разбира се, когато намесата ви има значение и алтернативите на “не” не помагат, бъдете твърди. Кажете “не” категорично, но спокойно. Важно е да сте убедителни и със сериозна физиономия. Ако детето е успявало да прескочи отказа ви преди и да ви смекчи, е много вероятно да знае, че и този път може да ви “прескочи”.

Ето защо е толкова важно отказите ви да бъдат респектиращи и категорични. А ако не се спазват, да има последствия. Когато детето ви послуша, се усмихнете и го прегърнете и кажете нещо поощрително: “Благодаря. Много си добър/добра!”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ