Напишете дума/думи за търсене

25% от бременните са имали падане поне веднъж

Носенето на токчета по време на бременност може да не е най-сигурният избор за бъдещите майки.

Не обаче самите обувки са опасни. С напредването на бременността центърът на тежестта се измества и връзките се разхлабват. Тези фактори – в комбинация с високи токчета, могат да доведат до падане. Бременните са изложени на по-висок риск от инцидент като цяло. В такъв случай повдигането на петите може само да влоши нещата. Едно евентуално падане ви излага на риск от травма на корема, което е много опасно за плода.

За някои дами високите токчета са удобни и продължават да се чувстват балансирани по време на деветте месеца. Въпреки това, за мнозина те може да не са най-добрият вариант. Вие познавате себе си най-добре, но ако не сте сигурни за носенето на токчета, може би е по-добре да се придържате към други опции, особено през последните няколко месеца преди раждането.

Ако ви се налага много да ходите или да вървите по неравномерна повърхност, тогава токчетата са не само неудобни, но и потенциално опасни. Ако излизате на вечеря за няколко часа и ще се придвижвате с кола, тогава може да заложите на тях. И все пак внимавайте!

Има различни причини, поради които носенето на високи токчета по време на бременност може да бъде неудобно и потенциално да увеличи риска да паднете. Ето някои от тях.

Променящ се център на тежестта

Ако се чувствате малко по-нестабилни, докато коремът ви расте, това е нормално. Вашият център на тежестта се променя, за да отчете факта, че носите бебе. Знаете ли, че 25% от жените са имали падане поне веднъж по време на бременността си? Сама по себе си тази статистика е ужасяваща. Ето защо трябва да се пазите. Ако равните обувки не са ви любими, стабилните модели с по-нисък и широк ток може да ви държат стабилни и да повишат безопасността през цялата бременност.

Разхлабени връзки на краката

Лигаментите на краката ви ще бъдат по-хлабави, което ще доведе до нестабилност на ставите и мускулно напрежение. Това означава, че краката може да ви болят повече и да не ви позволяват да балансирате на високи токчета, както преди.
Твърде вероятно е също да откриете, че ходилата ви са по-големи след бременността и че имате нужда от по-голям размер на обувката. Това е така, защото хормонът релаксин кара костите в краката ви да се разпростират, а не защото самите те наистина се уголемяват.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Повишен дискомфорт в таза, гърба и бедрата

Дори в най-добрите си дни преди бременността може да сте забелязали, че бедрата, таза, гърба и краката ви са по-болезнени след носене на токчета. За да предотвратите неудобното извиване на гърба, изберете обувки, които са поддържащи свода на стъпалото, дават ви допълнителна опора, когато петата се удря в земята и не причиняват допълнителен дискомфорт в останалата част от тялото.

Дори любимият ви чифт обувки за работа или дълги нощни излизания вече да не е предпочитаният от вас избор по време на бременност, все още можете да се съсредоточите върху стила и модата по други начини.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ