Напишете дума/думи за търсене

Мога ли да ползвам вода за уста през бременността?

Водата за уста е безопасна за употреба по време на бременност.

Mоже да бъде ефективен начин да поддържате устната си хигиена – особено ако се борите с гингивит, следствие на променящите се хормони през деветте месеца.

Водата за уста може да помогне и при редица други здравословни проблеми, включително:

Предотвратяване на кариес

Облекчаване на болката

Избелване на зъби

Лош дъх

За здравето на зъбите по време на бременност се препоръчва миене с флуоридна паста за зъби два пъти дневно и конец веднъж на ден. Използването на разтвор не е ефективен заместител на четкането и почистването с конец, така че не забравяйте да поддържате стриктно обичайната си рутина.

Водите за уста обикновено се разделят на две категории:

козметични, които могат временно да контролират лошия дъх и да имат добър вкус, но иначе нямат никакви ползи за здравето, и терапевтични, които имат активни съставки, предназначени за лечение или намаляване на определени здравословни състояния.

Тези съставки обикновено включват флуорид (използван за предотвратяване на кариес), пероксид (използван за избелване на зъбите), цетилпиридиниев хлорид (използван за борба с лошия дъх) и етерични масла и хлорхексидин (използван за контрол на плака и гингивит).

Много води за уста също така съдържат алкохол и макар че е малко вероятно той да достигне до вашето бебе (освен ако не го погълнете), е препоръчително да внимавате. Алкохолът има тенденция да дразни венците ви и макар да е ефективен при унищожаването на бактериите в устата, убива както добрите, така и лошите бактерии и може да бъде неефективен в дългосрочен план. Въпреки това има много видове без спирт, от които да избирате.

Ако страдате от сутрешно гадене и много повръщате, можете да използвате вода за уста след това. Повръщането покрива зъбите ви със стомашна киселина, която ерозира зъбния емайл, така че използването на изплакване с флуор след това може да ви помогне да ги защитите, както и да освежите дъха си. Изплакването с чаша вода, смесена с чаена лъжичка сода за хляб, също може да помогне за предотвратяване на ерозията на емайла. Просто не мийте зъбите си поне половин час след това, защото зъбният емайл е отслабен от киселината и може да бъде повреден от абразивните съставки в пастата.

Някои съвети за ефективно използване на вода за уста:

Следвайте инструкциите на етикета на вашата вода за уста – някои препоръчват изплакване преди да изчеткате, докато други казват да изплакнете след.

Изплакването работи най-добре, ако жабурите в устата си за около 30 секунди, преди да изплюете.

Ако използвате вода за уста през нощта, нека тя е последното нещо, което докосва зъбите ви преди лягане.

Когато използвате вода по друго време на деня, не мийте с четка, не яжте, пийте или дори изплаквайте поне половин час след това, тъй като това може да намали ефективността на продукта.

Попитайте зъболекаря си за конкретен продукт, подходящ за вашето състояние.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ