Напишете дума/думи за търсене

70% от децата не спят следобед след 5-годишна възраст

Повечето деца под 1-годишна възраст спят по два пъти на ден - обикновено преди обед и следобед.

До 18 месеца голяма част се отказват от сутрешния сън, но все още се нуждаят от една дрямка, за да успят да преминат успешно през целия ден до вечерта.

Дори когато сте приключили със съня преди обед, вашето малко дете ще продължи да се нуждае от следобедния за доста време. И точно така трябва да бъде! На 4-годишна възраст повече от 50% от мъниците все още спят по това време на деня. И въпреки че по-голямата част (около 70%) спират да дремват на 5 години, 3 от 10 все още се нуждаят от почивка в този период.

Всяко дете обаче е различно. Много зависи от това колко часа спи вашето през нощта. Малките се нуждаят от приблизително 12 до 14 на всеки 24-часов период. Ако вашето си ляга в 20 ч. и не става до 8 часа сутринта, може да задоволи цялостната си необходимост от почивка наведнъж, което му дава причина да не се нуждае от дрямка. Но ако не получава 12 часа през нощта, тогава в идеалния случай трябва да дремне през деня.

Достатъчното количество сън не е единственият фактор, влияещ върху дневната нужда от почивка. По-малките деца са склонни да имат по-силна нужда от презареждане на батериите. Идва един момент обаче, когато малчуганът пораства и най-вероятно ще ви е по-трудно да го накарате да подремне, дори да е уморен. Той ще бъде все по-устремен да откриват света около себе си и ще смята, че пропуска нещо, ако затвори очи.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се задържите възможно най-дълго в периода, в който детето да спи следобед:

Ако е вкъщи, го оставете да подремне на същото място, където го прави през нощта. Тъй като вече свързва това място със съня, е по-вероятно да се отпусне.

Ако ходи на детска градина и спи там, поддържайте същата рутина у дома през уикенда.

Разберете кога на детето му се спи следобед (дори и да отрича). Веднага след обяд или по-късно? Точно като възрастните, малчуганите имат естествен биологичен часовник.

Следете за признаци, че е сънливо. Изградете рутина за дрямка по това време на деня, като го сложите в леглото от момента, когато за първи път го видите да се прозява или търка очите си.

Ако се откаже от дрямката си, преди да е навършило 4 години, му предлагайте поне малко тихо време всеки ден. Кажете му, че децата почиват след обяд, за да имат достатъчно енергия да играят по-късно. Оставете го да вземе играчки и книги в леглото със себе си, след това приглушете осветлението или дръпнете завесите и напуснете стаята.

Въпреки че няма да се чувства толкова добре отпочинало, колкото когато е спало, прекарването на час или два без активна игра определено ще помогне.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ