Напишете дума/думи за търсене

Кога коремът ми ще бъде отново нормален?

По време на бременност матката, връзките, кожата и мускулите около корема ви се разтягат значително.

Дори и след като родите, все още ще имате коремче, което може да ви накара да изглеждате като бременна. Отнема време, особено на корема – да се възстанови напълно от деветте месеца. Представете си го като балон, който бавно се надува, докато бебето ви расте. Раждането не пука този балон, а просто започва бавно изтичане. Но не се притеснявайте, това е нормално.

В момента, в който дадете живот на детето си, хормоналните промени карат матката ви да започне да се свива обратно към състоянието си преди бременността. Освен това клетките в тялото ви, които са се подули по време на този период, започват да отделят допълнителната си течност, която се елиминира чрез урина, вагинални секрети и пот.

Отнема шест до осем седмици, докато матката ви се върне към нормалния си размер, но за някои майки може да се наложи повече време. Същото важи и за корема. След раждането допълнителната мазнина, която тялото ви е съхранила, за да подхрани бебето ви, ще започне да изгаря, особено когато започнете да спортувате отново. Също така ще отнеме време, за да възстановите енергийните си нива и свикнете с новата си роля на родител.

Кожата на корема също може да се промени. Много жени имат тъмна линия надолу, наречена “linea nigra”, както и мрежа от стрии и малки белези, причинени от силното разтягане на кожата. Ако сте преминали през цезарово сечение, ще отнеме време разрезът да заздравее и избледнее.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Стриите обикновено стават значително по-малко забележими от 6 до 12 месеца след раждането, тъй като пигментацията им избледнява и стават по-светли от околната кожа, но текстурата им остава същата. Тъмният цвят на линията постепенно ще избледнее в продължение на една година, но тя също може да не изчезне напълно.

Търпението е от ключово значение. Отнема девет месеца, докато коремът ви се разтегне, за да побере доносено бебе, така че има логика да отнеме поне толкова време, за да се стегне отново.

Здравословното хранене, упражненията след раждането (когато се чувствате готови и вашият лекар позволи каже) ще ви помогнат да отслабнете след раждането. Точно колко бързо ще се случи това зависи от различни фактори, включително теглото ви преди бременността, наддаването през деветте месеца, генетика и други.

За някои майки кърменето може да помогне при отслабване, но за други - не. Средно родилките губят от 5 до 6 килограма с излизането от болницата. След това отслабването се забавя и е по-постепенно. Опитите да отслабнете твърде бързо могат да попречат на снабдяването с мляко, ако кърмите, така че не се препоръчва да намалявате драстично приема на калории.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ