Напишете дума/думи за търсене

В миналото празникът Благовещение се е отбелязвал като Ден на майката

Благовещение е един от най-светлите християнски празници. На този ден се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Празникът се отбелязва винаги на 25-ти март – 9 месеца преди Рождество Христово, и се възприема от християнската религия най-вече като празник на майката. Защото чрез Дева Мария майчинството става благословено от Бога. 

Неслучайно образът на Света Богородица е особено скъп за всички вярващи. Възприемана като закрилница на семейството, на бременните, на родилките и на жената-майка, тя обгръща с присъствието си всички, които я призовават. Като майка на Спасителя тя се застъпва пред Него за всички страдащи и онеправдани и им носи утеха.

Днес в България много по-популярен като Ден на майката и жената е 8 март. В недалечното ни минало обаче това не е било така. За отбелязването на Благовещение като Деня на майката и християнската жена се пазят архивни сведения от 1938 година.  Традицията за отбелязването на Деня на мяйката и жената на Благовещение се губи през социалистическия период у нас. 

По повод днешния светъл празник ви предлагаме една притча, посветена на нашия ангел пазител, публикувана в сборника „Винаги има надежда“:

В деня преди да се роди едно дете попитало Бог:

- Аз не знам защо идвам на този свят? Какво ще трябва да правя там?

Бог му отговорил:“Ще ти подаря един ангел хранител, който винаги ще бъде до теб. Той ще ти обясни всичко“.

– Но как ще се разбирам с него, след като не знам неговия език?

Ангелът ще те научи да говориш неговия език.

-Страхувам се от този непознат свят.

Не се тревожи! Твоят ангел ще бъде до тебе винаги, когато имаш нужда, когато ти е трудно, когато ти е тъжно, когато падаш и когато си на кръстопът. Той ще те пази от беди и ще те направлява. Ще те обича и ще ти вярва. Дори целият свят да се изправи срещу теб-можеш да си спокоен. Никога няма да те подведе или да те предаде -единствен сред всички хора на земята.

– А как е името на моя ангел?

Това не е толкова важно. Той има много имена, но ти ще му казваш:“МАМО“.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ