Напишете дума/думи за търсене

Детето е гневно, когато получава отказ

Опитайте се да не го приемате лично. Вашето малко дете претърпява някои невероятни промени в момента и иска да изразява емоциите си.

Доскоро то не е осъзнавало себе си като отделна личност, човек с предпочитания и антипатии. В началото на втората си година обаче, с развитието на езиковите умения и интелект, то започва да открива своята индивидуалност, разбирайки, че е „аз“.

Това “аз” иска своето, но все още няма уменията да открие правилния път за постигането на целите си. Представете си някой, който ви пречи, когато се опитате да получите нещо, което наистина желаете - повишение на работа, така необходимата ваканция или дори мястото ви на опашка в банката. Вероятно ще се ядосате, точно както прави вашето малко дете. Но, като възрастен, вие сте в състояние — поне в идеалния случай, да разглеждате ефекта от шумното си разочарованието в перспектива. Вашето дете не може. И вие не можете да му се сърдите за това. В противен случай би било равносилно да се сърдите на второкласник, за не разбира висша математика.

В момента всяка цел е важна за него. То не разбира, че може да получи това, което иска, само че по-късно, не точно сега. Обещанието за бъдещо изпълнение („Не можем да вземем лакомство сега, но след като приключим с пазаруването, ще отидем до магазина за играчки“) не успокоява нетърпеливото ви отроче, тъй като то има само смътна представа за времето и съществува предимно в настоящето.

Реакциите му са знак, че емоциите узряват. И точно така трябва да бъде. Интензитета и честотата на неговия гняв може също да са функция на темперамента. Някои деца се разстройват по-лесно и са трудни за успокояване.

Следователно, понякога те изглеждат наистина неутешими. Нещо, което можете да направите като родител, е да избирате битките си и да оставите детето да надделява, когато има смисъл от това. Например, ако поиска да вземе плюшената си мечка или да носи неподходящи дрехи на училище, а там има правило, според което играчките не са разрешени, можете да го оставите да избере аутфита си, но да кажете не на пухкавия приятел. Така давате усещане за власт над едното решение, без да оставяте всички карти в неговите ръце.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Също така може да опитате да го разсеете, за да не се спира над чувството си на ярост, като вместо това се занимава с друга задача. Ще се изненадате колко лесно се разсейват малките деца. И накрая, говорете с вашия малчуган какво чувства и защо не може да има това, което иска винаги на мига. Обяснете причините за вашия отказ. Вместо просто да кажете „не“ на молбата за второ парче торта, обяснете: „Не е хубаво да се ядат по два десерта, защото това води до болки в корема”.

Най-важно е умението да можете да поставяте граници на детето, без да “управлявате с железен юмрук”. Когато то осъзнава, че има разумни граници и знае, че манипулацията няма да помогне, но също така се чувства свободно да изразява желанията си, ще може да научи един от основните уроци в живота: Не винаги можем да получаваме всичко на мига, но можем да се потрудим, за да имаме това, което искаме силно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ