Напишете дума/думи за търсене

Детето иска да яде постоянно. Нормално ли е?

Децата в училищна възраст растат с голяма скорост. Може би не толкова, колкото когато са били малки, но достатъчно, за имат нужда да поддържат метаболизма си, работещ на пълни обороти.

Това означава, че децата на тази възраст могат да бъдат много гладни. В същото време имат малки стомаси, които не остават пълни за дълго време и наистина трябва да ядат на всеки няколко часа. Така че не се тревожете твърде много за апетита на малчугана си. Той се ражда с вродено усещане за това колко трябва да яде и вие трябва да уважавате тези импулси. Това не означава, че трябва да давате пълна свобода в това отношение, но трябва да му предлагате здравословна храна винаги, когато е гладно, като същевременно се уверите, че също така получава достатъчно физическа активност през деня. Ето още някои съвети как да се справите с прекаления апетит в предучилищна възраст.

Насърчавайте здравословния избор

Когато детето ви поиска храна, след като скоро е яло, не му позволявайте да избере чипс или друго вредно нещо. Малчуганите не се нуждаят от повече мазнини в диетата си, отколкото възрастните. Насочете го към плодове, сирене и пълнозърнести ястия.

Имайте на разположение храна по всяко време

Когато детето се прибере от градина или училище, е гладно. То учи, тича през почивката, играе с приятелите си по цял ден и изразходва много енергия. Когато се прибере вкъщи, иска да се презареди. И така, какво да правите? Постарайте се винаги да имате пресни плодове за него, когато си дойде у дома.

Поставянето на купа с плодове на плота ще вдъхнови членовете на семейството да хапват от нея, а цитрусите например са чудесна и бърза закуска, на която децата се радват. За да им е по-забавно, можете да ги изрежете с помощта на забавни фигурки - като животинки, цветенца или звездички.

Не насилвайте детето да изяжда всичко

Може би си мислите, че ако успеете да накарате детето си да изяде всичките си макарони сега, то няма да иска да иска да вкусва нищо дълго време след това. Насилването на малчугана да се храни, когато няма желание, не е добра идея. Ако то игнорира своите вътрешни сигнали, това може да доведе до проблеми с храненето в бъдеще, включително преяждане и затлъстяване.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако използва думите “гладен съм”, за да отложи лягането (често срещана тактика), предложете му лека закуска един до два часа преди сън

След това кажете ясно, че кухнята е затворена през нощта. Ако изглежда, че детето ви използва храна по психологически причини, това вероятно е вик за внимание. Опитайте се да прекарвате повече време с него само двамата или полагайте усилия да имате своето време заедно като семейство. Ако видите притеснителна или рязка промяна в теглото, която не е подходяща за възрастта и ръста, се консултирайте с педиатъра какво можете да промените в диетата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ