Напишете дума/думи за търсене

Кога да запиша детето на отборен спорт?

Предучилищната възраст е чудесно време, в което да насърчите детето да се включи в отборен спорт

Още по-добре е, ако има интерес от само себе си да играе футбол, баскетбол или други игри с деца на сходна възраст. Акцентът обаче трябва да е върху забавлението и упражненията, а не върху състезанието. Насърчавайте малчугана да участва в различни отборни спортове всяка година, вместо да настоявате да се справя по най-добрия начин само в един. Участието единствено в конкретен вид може да доведе до пренасищане и отегчение. Разбира се, стига детето да не проявява категоричен интерес към конкретен спорт и да желаe да се изкачва по стълбичката нагоре именно в него.

По най-общо правило се препоръчва въвеждането на отборни спортове на около 6-годишна възраст, тъй като малко деца разбират концепцията за екипна работа преди това време. Въпреки това, не забравяйте, че мъниците растат, узряват и усвояват умения с различни темпове. Нека нивото на ентусиазъм към спорта да бъде вашият водач за това колко настоятелни да бъдете. Екипните игри са чудесен вариант за 6 до 8-годишните да поддържат форма, да се забавляват и да подобряват грубите си двигателни умения. Тези дейности също така могат да повишат самочувствието, увереността, социалните умения и физиката на детето.

Търсете съотборници на сходна възраст, височина, тегло, способности и етап на напредналост. За това ще помогне и треньорът на детето, който ще го разпредели в правилната група. На тази възраст полът не е проблем, тъй като момичетата и момчетата все още са с еднакъв размер.

Уверете се, разбира се, че детето ви е снабдено с подходяща екипировка, в зависимост от спорта, с който се занимава. Вероятно вие ще искате да сте сигурни, че то получава правилния вид насоки и инструкции от треньорите. Те трябва да го възнаграждават за това, че се старае усилено, придобива нови умения за работа в екип, а не да го наказват, подиграват или критикуват за грешки или за загуба. Дали сте попаднали на правилния трвеньор за вашето дете, ще разберете от неговото настроение след спортуване, както и от отношението и думите, които използва за учителя си. Ако виждате засилващ се ентусиазъм към дейността и все по-разпалена страст, е сигурно, че малчуганът е попаднал в правилните ръце. Не пренебрегвайте и комуникацията с треньора. Можете да го попитате откровено за неговото професионално мнение относно това доколко синът/дъщеря ви се справя и дали има талант в дадения спорт. Почти винаги учителите разпознават още в началото таланта.

Докато детето ви се забавлява и не се чувства принудено да участва на всяка цена, всичко е под контрол. Принуждаването да участва може да го отблъсне от дейност, която се предполага, че трябва да бъде източник на удоволствие не само сега, но и през целия живот. Така че, ако отрочето ви се присъедини към отбор и след това ви съобщи изненадващо, че иска да се откаже, говорете с него за причините. Възможно е да има незначителен проблем с комуникацията със съотборниците си. В неговите детски очи обаче това да изглежда като нещо огромно и нараняващо чувствата му. Може пък просто да се окаже, че треньорът или спортът не са подходящи.

Ако е така, помислете заедно за добра алтернатива и опитайте нещо ново, ако има желание от отсрещната страна. Има и случаи, в които детето просто се нуждае от насърчаване, за да издържи психически, ако е разочаровано от усвояването на ново умение или ниво на способности.

Ето още няколко неща, които трябва да имате предвид:

Вашето 6 до 8-годишно дете може да се справи само с няколко инструкции една след друга. Вероятно може да следва около четири команди наведнъж, като “Хвани топката, дриблирай надолу по игрището, завърти се и след това стреляй”.

Една игра от половин час или две полувремена от 20 до 30 минути с почивка между тях е достатъчно.

Акцентът не трябва да бъде върху победата или загубата, а върху забавлението.

Не трябва да правите сравнение със съотборници.

Ако можете да включите важни ценности, като споделяне, редуване и подкрепа на съотборниците, още по-добре.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ