Напишете дума/думи за търсене

Как да се храни кърмачката?

Храната на майката трябва да бъде богата на онези елементи, които са необходими на кърмачето.

Чрез млякото то поема големи количества калций, необходим за бързия растеж на костите. Ако майката приема малко, останалото количество бебето ще набавя за сметка на нейните кости.

По-рано се смяташе, че той се набавя и за сметка на зъбите й, но по всяка вероятност това не е вярно. Тя трябва да приема толкова мляко, колкото кърмачето изсуква, плюс още малко за нуждите на собствения си организъм. Млякото може да бъде приемано от майката под всякаква форма — прясно, като прибавка към ядене или сладкиш или като сирене.
Даже и ограничено по количество (с оглед да се избегне напълняването), дневното меню трябва да включва следните съставки:

Мляко — поне 1 литър, за предпочитане 1,2 л. Може да бъде обикновено прясно мляко, кондензирано, на прах или обезмаслено, под каквато и да е форма.

Плодове и зеленчуци — 6 пъти дневно. Това може да ви се струва много, но на практика означава например: една салата, сокът на два портокала, зелен или друг зеленчук и две порции картофи. За да получите достатъчно витамин C, трябва да ядете два пъти дневно сурови плодове и зеленчуци и два пъти портокали, грейпфрути, домати, прясно зеле и ягоди, малини, боровинки и др. Витамин A се съдържа в зелените и някои други зеленчуци. Картофите са полезни не само от гледна точка на калориите. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат пресни, консервирани, замразени или сушени.

СНИМКА: Unsplash
СНИМКА: Unsplash

Месо, пилета, риба — поне една голяма порция дневно, за предпочитане две порции. Черният дроб е особено полезен и от време на време трябва също да се включва в менюто. Яйца — по 1 на ден.

Тестени произведения и хляб — 3 пъти дневно — от черно или бяло брашно, като източник на витамин B.

Масло — за набавяне на витамин A. Ако това се отразява зле на теглото ви, яжте повече зелени и други зеленчуци.

Витамин D — по предписание на лекаря, за по-добро усвояване на калция от храната.

Ако при такава храна наддавате много, можете да пиете обезмаслено мляко, да намалите консумацията на масло, хляб и тестени произведения (но последните да бъдат от черно брашно заради витамин B). Избягвайте строго висококалорийни храни - като бонбони, пасти, кексове, бисквити и разхладителни напитки. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ