Напишете дума/думи за търсене

Спортът - занимание за цялото семейство

За всяко дете е важно не само да се храни здравословно, но и да спортува.

Имайки предвид, че то ходи на училище, може би взема частни уроци, а иска и да излиза с приятели, може да не му остава никакво време за тренировка. Затова я превърнете в семейно занимание. Как да стане това?

Определете към какво се стремите

Първото за семейните спортни тренировки е да определите какво искате да постигнете с тях. Разгледайте онлайн фитнес предизвикателства. Преценете кои са подходящи за всички членове на семейството ви. Съобразете се с най-малките му представители, за които някои упражнения може да се окажат повече от предизвикателство.

Накрая седнете всички около масата. Кажете им какво сте решили. Чуйте всяка критика и помислете дали е конструктивна. Искайте мнението на всяко дете, дори и то да си мълчи. Накрая определете каква ще бъде вашата семейна тренировка.

Има ли допълнителни фактори

Освен изготвен план за спорт е хубаво да определите ще има ли допълнителни фактори, свързани с повече физическа активност. Обикновено те са ограничаване във времето прекарано пред екрана на компютъра или в игри на телефона си. Ако обаче вие не дадете пример първи, въобще не очаквайте децата да го последват. Неслучайно се нарича семейна тренировка.

Направете план

Ако нямате готов план за тренировките, бързо ще започнете да отлагате спорта. Затова си направете такъв, който обаче е достатъчно реалистичен. Не забравяйте, че ако надцените силите на семейството си, само след няколко упражнения, членовете му ще бъдат прекалено уморени. Колко по-конкретен е планът, толкова по-добре.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ето основните елементи, които трябва да включва:

Бъдете конкретни

Обяснете какво точно се очаква да постигне всеки член на семейството. Един може да наблегне над кардиото, а друг над упражненията за крака например.

Определете как ще отбелязвате прогреса си – ще водите дневник на тренировките, ще свалите онлайн приложение, всяка седмица ще имате семейна среща или нещо друго.

Изберете времева рамка – кога започват тренировките и какъв прогрес се очаква например след месец или два.

Преценете как ще мотивирате всеки член на семейството да тренира – може да определите малки награди и едно голямо парти, ако всеки изпълни тренировъчния си план.

Поддържайте инерцията

Постигне ли семейството ви определената цел, се постарайте да запазите тази инерция, а не да лежите на старите си лаври. Дайте си седмица или две почивка и след това започнете да мислите за следващото спортно предизвикателство, което ще направи близките ви още по-силни, стегнати и издръжливи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ