Напишете дума/думи за търсене

Безкрайната енергия на 2-годишното дете може да изглежда като свръхактивност

Малко са 2-годишните деца, които умеят да седят съсредоточено за повече време. Те просто имат нужда да се движат и опознават света.

Следователно е неразумно да очаквате детето ви да изгледа цял филм, да стои дълго на масата за хранене или да издържи дълъг разговор. На тази възраст можете да разчитате на около две минути продължително, висококачествено внимание, като например да играе с играчка само или да разглежда книга, преди да иска да си почине или да направи нещо друго.

По стандартите на възрастните безкрайната енергия на 2-годишното дете може да изглежда като свръхактивност, но обикновено тя е съвсем в рамките на нормалното. Затова намерете безопасни, подходящи за възрастта начини да го оставите да бъде активно. Изведете го навън, за да може да бяга, скача и да се катери.

Ако предпочита да стои у дома, опитайте да танцувате, да месите тесто, да играете заедно с играчки или да сглобявате лего. Ако има нужда от успокояваща дейност, опитайте да четете, играйте във ваната или гледайте къси филмчета. И не се притеснявайте! Този излишък на енергия има тенденция да отшумява (повече или по-малко), докато малчуганът навърши 5 години.

Ако се тревожите, че огромната енергия на вашето дете допринася за импулсивно поведение, което е опасно, тогава му помогнете да развие известен самоконтрол. Предлагайте дисциплина по положителен, а не по отрицателен начин: „Можеш да бягаш в парка, но не можеш да тичаш на улицата“.

Ако детето ви преминава бързо от едно занимание към друго, намерете тихо място у дома и го насърчете да играе с любима играчка, независимо дали е сервиз за чай или влакче.Сведете гледането на телевизия до минимум. Тази дейност, макар понякога да успокоява, не насърчава активното внимание.

Малък процент от мъниците, които са наистина хиперактивни, могат да покажат ранни признаци на разстройство. Дете, което има проблем, проявява неподходящо за възрастта ниво на невнимание, импулсивност и активност в повече от една обстановка (не само у дома или в детската градина).

Разстройството е по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Не забравяйте обаче, че е нормално едно 2-годишно дете да се разсейва лесно, да е постоянно ангажирано от различни дейности и да му липсва самоконтрол. Докато много 2-годишни са припряни, децата с хиперактивност са импулсивни до изключителна степен - често удрят другарчетата си без никаква провокация или докосват гореща печка, след като многократно са предупреждавани за опасността.

Точните причини за хиперактивност са неизвестни, но лошото родителство не е една от тях. Акo все още имате притеснения относно нивото на активност на детето си или срещате трудности да се справите с неговата енергия, след като изпробвате горните стратегии, то говорете с педиатъра. Той ще направи преглед и ще ви даде правилни насоки, както и обективна оценка на състоянието на малчугана.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ