Напишете дума/думи за търсене

Токофобия - що е то?

Токофобията се среща при около 10% от бременните и може сериозно да наруши личния живот на жената и да повлияе на желанието и готовността ѝ да стане майка.

Вероятно никога не сте се срещали с този термин и се питате какво ли означава. С няколко думи - фобия от забременяване и раждане. На какво обаче се дължи токофобията? Причините за повишената тревожност са различни. Някои от тях са:

Негативни разкази за бременността, раждането и женското тяло, чути в детството

Сексуална травма

Свръхинформираност – множество разкази и статии за проблемна бременност, ужасно, трудно, болезнено раждане, мъртвородени бебета и т.н. са буквално на един клик разстояние от бъдещите майки. Възможността на жената да се информира по многобройни медицински въпроси, свързани с бременността и раждането, ѝ помага да избере екип и начин на раждане, обезболяване и да се грижи по-добре за своето здраве, но от друга страна може да отключи „хипохондрия“ – страх от болести и усложнения, които дотогава не сме предполагали, че може да ни се случат

Предишна рискова бременност или трудно, болезнено раждане с бавно и проблемно възстановяване

Преживян спонтанен аборт или мъртво раждане

Генерализирана тревожност – някои жени са по-емоционални и предразположени към различни страхове и тревожни разстройства

Пренатална депресия

Признаци за токофобия

Отлагане или отказ от забременяване, въпреки желанието за деца:

Панически страх при мисълта за раждане

Постоянна тревожност

Безсъние или кошмари

Постоянно мислене за силната болка, която се изпитва по време на раждането

Предродилна депресия, която се засилва с наближаване на термина

Нежелание за полагане на грижи за себе си през бременността, както и за бебето

Липса на апетит, апатия, безпричинна тъга

Чувство за безполезност

С наближаване на раждането симптомите се засилват – чувствате се като в капан, съжалявате за зачеването, изпитвате паника при мисълта, че предстои раждане

Ако родилната тревожност остане неразпозната и нелекувана това може да доведе до:

Нарушаване на връзката майка-бебе

Следродилна депресия

Трудна комуникация с медицинския екип по време на раждането

Отказ от следваща бременност

Влошаване на семейните отношения

Как да се справим с токофобията?

Както всяко друго тревожно разстройство, патологичният страх от бременност и раждане следва да се лекува при психолог.

Важно е състоянието да бъде прието и третирано като реален проблем, а не като "глезотия". Очаквайки то да отмине от самосебе си, жената може да отлага зачеването твърде дълго, а ако все пак забременее, тревожността може да се засили още повече и да наруши нормалния ѝ живот.

Говорете с акушер-гинеколог

Намерете лекар, на който имате доверие и се чувствате спокойно да задавате всякакви въпроси. Бременна сте, предстои ви раждане, няма срамен или глупав въпрос. Ако лекарят е припрян, бърза или не му се говори – сменете го. Обяснете страховете си и обсъдете възможностите за обезболяване, максимално естествено протичане на раждането и т.н.

Не се поддавайте на чуждите страхове

Избягвайте разговори за бременността и раждането с жени, които са имали травмиращи такива, както и с прекалено страхливи хора, които мислят негативно. Страхът е заразен. Всяко раждане е различно! Да, при някои е продължило по-дълго или са се наложили допълнително медицински интервенции. Други почти раждат на път за болницата. Няма правила. Усложненията са редки, повечето раждания в днешно време протичат нормално със здрава майка и бебе накрая.

Не мислете за евентуалните усложнения

Фокусирането върху хипотетични ситуации, в които може никога да не изпаднете, всъщност ви вреди, а не помага с нищо. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ