Напишете дума/думи за търсене

Как да облекча следродилната умора?

Колкото по-голямо става бебето ви, толкова повече преминава към по-последователен модел на сън и вие намирате време за почивка.

Следродилната умора пък се подобрява от само себе си. Ако все пак не отшуми, е важно да умеете да я управлявате.

Ето някои стратегии, които да опитате:

Възползвайте се от всяка минута почивка, която имате

Опитайте се да си лягате вечер скоро, след като бебето е заспало. Или още по-добре - лягайте си рано и накарайте партньора си да поеме вечерната смяна на грижите за мъника. Подремвайте, когато бебето го прави през деня. Иили поне вдигнете краката си и затворете очи.

Коригирайте целите си

Ваш приоритет в момента е спестяването на енергия за вас, вашето бебе и другите ви деца. Това може да означава малко (или много) намаляване на вашите стандарти, когато става въпрос за задължения като пране и почистване на дома. Запазването на енергията ви сега означава, че е по-вероятно да я имате в дългосрочен план.

Молете за помощ

Обърнете се към семейството и приятелите си или, ако можете да си го позволите, помислете за наемане на дула след раждането или детегледачка. Те могат да изпълняват специфични задачи, като домакинска работа, готвене или доставка на храна, предоставяне на съвети за кърмене и друга подкрепа, гледане на другите ви деца или грижа за бебето, докато вие лежите за малко. Повече подкрепа може да помогне в борбата с умората.

Не пропускайте хранения

Опитайте се да изберете здравословна диета с храни, които осигуряват продължителна енергия, като тези с високо съдържание на сложни въглехидрати и протеини. Не разчитайте на кофеин и сладкиши за бързо усвояване.

Изпийте чаша чай от лайка

Тази билка се използва от векове за насърчаване на съня, тъй като има успокояващ ефект. Пиенето на чай също има положителен ефект върху депресията. Ако кърмите, консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете други билкови чайове. Някои от тях не могат да взаимодействат с кърменето.

Вземете топъл душ

Стоенето под струя топла вода отпуска напрегнатите мускули и се усеща успокояващо. Освен това душът ви дава няколко минути да останете сами с мислите си.

Вдишайте лавандула

Доказано е, че ароматът на тази релаксираща лилава билка подобрява качеството на съня и намалява умората. Освен това изследванията показват, че може да помогне на новите майки да се свържат с бебето си.

Пийте много течности

Поддържането на хидратация ви дава енергия и помага да възстановите течността, която губите чрез изпотяване, уриниране, дишане и кърмене. Кърмещите майки се нуждаят от около 16 чаши течност дневно. Водата е важна, но плодовете, супата и други храни, базирани на течности, също са добри източници.

Продължете да приемате пренатални витамини, особено ако кърмите

Вашето тяло се нуждае от допълнително хранене, за да се възстанови от раждането и да нахрани бебето. Желязото, витамините B12 и D и йодът са особено важни следродилни хранителни вещества, които с които трябва да се снабдите сега.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Движете се

Изведете бебето си на разходка. Чистият въздух и лекото движение ще помогнат и на двамата да спите по-добре през нощта. Започнете бавно и в началото вървете само на кратко разстояние. Когато възстановите силата си, можете постепенно да ускорите темпото и разстоянието си и да опитате повече упражнения след раждане.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ