Напишете дума/думи за търсене

С какви неразположения ще се сблъскам след раждането?

Известно време след раждането все още може да имате вагинално кървене през деня.

Но като цяло лохиите – комбинация от кръв, тъкан и слуз, които тялото ви отделя – вече са намалели и сигурно са просто воднисто течение с розов цвят. Много жени продължават да имат леко кървене няколко пъти на ден, особено докато кърмят.

Вашите лохии ще се превърнат в бяло или жълто-бяло течение и след това ще продължат да намаляват, докато спрат след още две до четири седмици. Много е важно незабавно да се обадите на вашия лекар, ако получите обилно кървене, което е признак на следродилен излив.

Болка в перинеума

Ако сте преминали през вагинално раждане без разкъсване, вашият перинеум (който може да е бил подут и болезнен в началото) вероятно вече се усеща по-добре. В зависимост от това как е протекло раждането ви и дали сте имали разкъсване и последвала епизиотомия, все още може да изпитвате болка и дори да усещате вагинална и перинеална болка.

Спазми

Следродилните спазми се появяват, когато матката ви се свива и обикновено са най-интензивни на втория и третия ден след раждането. Тези последващи неразположения вече трябва да са изчезнали.

Дискомфорт в тазовото дъно

Може да имате симптоми (инконтиненция, затруднено ходене и болка в таза) в резултат на разтягане и/или нараняване на мускулите на тазовото дъно по време на раждане. Те обикновено се подобряват в рамките на седмици, но не винаги се връщат към силата си преди бременността без помощ. Ако продължават, попитайте вашия лекар при прегледа след раждането дали терапията на тазовото дъно може да помогне.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Промени в гърдите

Гърдите ви може да са били чувствителни и набъбнали, когато млякото ви е потекло през последната седмица. Ако не кърмите, те вероятно вече са спрели да произвеждат мляко, което означава, че се чувствате по-удобно. Ако кърмите, сте се адаптирали, въпреки че на някои жени им отнема малко повече време. Говорете с вашия лекар или консултант по кърмене за съвет. Може да почувствате болезненост в зърната, докато бебето ви суче през първата седмица.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ