Напишете дума/думи за търсене

Как да предотвратя запушване на млечните канали?

Запушването на млечните канали е най-честият проблем, който се среща по време на кърмене.

Образуването на кърма е активен секреторен процес, при който става преминаване на елементи от кръвта в клетките на млечната жлеза, образуване на мляко и преминаването му в лумена на алвеолите и оттам в млечните канали. Когато се наруши функцията на млечните канали, отделянето на кърма се затруднява и тя се задържа в гърдата, при което се образуват болезнени инфилтрати в различни участъци на бюста, без да се нарушава общото състояние на жената.

Мястото е болезнено или се усеща като бучка в гърдата. При задълбочаване на проблема може да се стигне до инфекция, която протича с висока температура или зачервяване на мястото (мастит). Този проблем може да се появи веднага след раждане на детето или по-късно, като причините за това могат да бъдат обилно количество кърма, неефективно сукане, неправилна позиция на бебето при кърмне, кърмене на близнаци и други.

За да предотвратите запушването на млечните канали:

– изцеждайте гърдите си след всяко кърмене или изстисквайте няколко капки кърма преди кърмене, за да се отворят каналите и млякото да потече по-лесно

– кърмете често, най-малко на всеки два часа, като започнете от засегнатата гърда

– обърнете внимание на правилната позиция на бебето при кърмене, за да може да суче добре

– не носете тесни и притискащи дрехи и сутиени

– поставете топъл компрес върху гърдата или вземете топъл душ

– увеличете приема на течности

– при температура веднага се консултирайте с вашия лекар

Друго неразположение,  характерно за периода след раждането, е препълването на гърдите. То може да се случи по всяко време на кърменето. Най-често след цезарово сечение, когато в организма на майката са наливани венозно оводняващи разтвори, препълването е съпроводено и с оток на гърдите. При него имаме не само един болезнен участък, както е при запушването, а цялостно усещане за твърдост, бучици, опъване на кожата и болка като при мускулна треска.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Вариантите за решение са много, но най-добрият е бебето да бъде поставено на гърда и да суче. Неприятната истина е, че колкото по-препънени са гърдите, толкова по-трудно е за бебето е да засуче. Затова е хубаво да се погрижите да омекотите ареолата, преди да предложите гърдата на детето си. Притиснете я симетрично, използвайки показалците, средните и безименните си пръсти, задръжте около 10 секунди и променете мястото на притискане.

Топлите компреси биха ви свършили добра работа, но само ако няма оток и, ако ги слагате непосредствено преди кърмене/изцеждане. След това е добре да наложите студени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ