Напишете дума/думи за търсене

Кога бременните да приемат витамини?

Храната, която приемате през този период, трябва да бъде възможно най-разнообразна, с преобладаващи незаменими витамини и минерали.

Не всеки сезон предлага богати на множество ценни вещества пресни продукти. Именно затова витамините за бременни се оказват търсената алтернатива за попълване на запасите от микронутриенти. Освен това е важно да знаете, че по време на бременност тялото повишава дневните си нужди от определени вещества.

Единственият начин да те да бъдат набавени е чрез допълнителния им прием под формата на хранителни добавки за бременни.

Кога е задължително да приемате витамини за бременни:

Всеки организъм има определени нужди и най-добрият начин за удовлетворяването им е индивидуалният подход. Някои бременни или опитващи се да забременеят жени имат по-ясно изразени липси на запаси от важни микроелементи. И тук ще подчертаем, че тези нарастващи нужди се изострят в момента, в който женското тяло започне да изгражда нов живот.

Ето при какви условия е задължително да приемате витамини за бременни:

Спазвате веган или вегетарианска диета, в която приемът на витамин В12 е силно занижен.

Ограничили сте консумацията на млечни продукти и не получавате достатъчно калций.

Имате доказан чрез кръвни изследвания дефицит на желязо, магнезий, фолат, витамин D и др.

Задължително направете консултация с наблюдаващия ви лекар преди да вземете решение какви добавки за бременни да приемате. Той ще ви насочи какви витамини да пиете по време на бременността в зависимост от конкретното ви физическо състояние.

Все пак съществуват няколко основни групи витамини и минерали, които са незаменими помощници в поддържането на доброто здравословно състояние на майката и бебето. Сред изброените по-долу микронутриенти ще откриете най-препоръчваните от всички световни здравни асоциации. Бъдете сигурни, че с наша помощ ще подготвите тялото си за голямото чудо, наречено създаване на нов живот.

Всички говорят за фолиевата киселина и това не е случайно

Фолатът (фолиева киселина) е всъщност витамин В9 и е естествена част от храни като зеленолистни, аспержи, броколи, карфиол, авокадо, брюкселско зеле, чушки, бобови и ядки. По време на бременност е трудно да си набавите необходимите количества, разчитайки само на тези източници. Неслучайно фолиевата киселина е сред първите и основни витамини за бременни, които акушер-гинеколозите предписват.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е важен за имунната функция, здравето на костите и клетъчното делене.

Недостигът на витамин D по време на бременност е свързан с повишен риск от цезарово сечение, прееклампсия, преждевременно раждане и гестационен диабет.

Препоръчителният прием на витамин D по време на бременност е 600 IU или 5 mcg на ден. Въпреки това при някои жени нуждите могат да са много по-завишени. 

Витамин B12

Витамин B12 има съществено значение за функционирането на нервната система и за производството на червени кръвни клетки.

При дефицит на витамина по време на бременност, рискът от раждане на бебе със сериозен вроден дефект се увеличава. Жените в детеродна възраст, тези в начална бременност или които правят опити да забременеят, трябва да включат в диетата си храни, богати на витамин B12. Друг вариант е да приемат добавки с витамина, за да намалят риска от дефицита му и проблеми с плода. Витамин B12 се съдържа в месото, млякото, яйцата и някои обогатени храни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ