Напишете дума/думи за търсене

Защо краката отичат през бременността?

Отичането на краката - най-вече стъпала и глезени, по време на бременността се среща често, защото тялото задържа повече течности.

Отичане, което се развива бавно и постепенно с напредването на бременността и е по-осезаемо вечер, е безопасно за бебето и майката. Подуването изчезва след раждането.

Какво помага при отекли крака по време на бременност?

Старайте се да не стоите прави и неподвижни дълго време. Ако се налага да сме седнали дълго време, трябва да движим краката си, докато седим.

Препоръчва се често кръгообразно раздвижване и разтягане на глезените. Изобщо физическата активност по време на бременност е много полезна.

Трябва да носим удобни обувки и чорапи, които не стягат и не спират кръвообращението. При нужда лекарят ни може да препоръча медицински компресионни чорапи.

Да легнем и да повдигнем краката ще помогне отока да поспадне. Глезените трябва да са над нивото на сърцето.

Спането на лявата страна спомага кръвта от долния половина на тялото да се връща към сърцето. Спането с леко повдигнати (на ниска възглавница) крака също може да донесе облекчение.

Трябва да пием вода. Пиенето на вода спомага за нейното отделяне на организма. Препоръчаната доза вода за бременна жена е 8-10 чаши на ден като през третия триместър количеството трябва да се увеличи с 2 чаши, защото бебето ни също е жадно.

Кога да потърсим незабавно медицинска помощ?

При рязко и неочаквано отичане и подуване. Това може да е знак за прееклампсия. Преекламспията е неприятно и потенциално опасно състояние, което се наблюдава обикновено след 20-ата седмица на бременността или след самото раждане.

Наистина силно главоболие

Проблеми със зрението, като размазване или светлинни проблясъци

Силна болка под ребрата

Повръщане, съчетано с някой от горните симптоми

Болка в отеклия крак (внезапно отичане и болка само в един крак е притеснителен симптом, подсказващ възможност за венозна тромбоза)

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ