Напишете дума/думи за търсене

5 храни, които бременната да избягва

Има редица храни, които са полезни за организма, но при някои условия могат да въздействат негативно през деветте месеца.

По време на бременността е добре да се отнасяте с повишено внимание към такива продукти. Първото, което трябва да запомните, е, че винаги съществува риск от алергии. Дори ако преди бременността проблем не е съществувал, вероятността да се появи алергия след зачеването нараства многократно. Това се дължи на факта, че имунната система започва да работи по различен начин. Ето 5 неща, които бременната да избягва.

Meд

Съдържа огромно количество биологично активни вещества, а при настинки е незаменим. Въпросът е в това, че медът е много силен алерген. Ако силно ви се иска да похапнете мед, трябва първо да опитате лъжичка и да проследите реакцията на тялото си. Обрив, гадене, парене в стомаха са сигнали, че ще трябва да забравите за меда по време на бременност.

Зеле

В него има полезни витамини, но по време на бременност е по-добре да се намали количеството на този зеленчук. Причината е, че зелето предизвиква силно газообразуване, което е придружено от болезнени усещания и може да увеличи маточния тонус.

Морски дарове

Суровите или пушени миди, стриди, скариди и раци, както и риба меч, акула и риба тон са богати на фосфор и витамини, обаче често водят до инфекции от вируси и бактерии. Освен това изброените морски дарове съдържат живак, а той е токсичен. Трябва да се избягва и консумацията на риба от промишлено замърсени морски райони, езера и реки, които са замърсени с химични съединения.

Непастьоризирано мляко и меки сирена

Млякото несъмнено е здравословно, в него има много калций. Но продуктите, съдържащи непастьоризирано мляко, са рискови, защото могат да доведат до бактериални инфекции. Списъкът с такива млечни храни включва: натурална извара, сирене фета, рокфорт, бри, моцарела и др.

Някои билкови чайове

Билките успокояват нервната система, укрепват имунната защита, нормализират кръвното налягане. Но не всички билки са позволени по време на бременност. Някои от тях могат да причинят алергии, други да повлияят на кръвното налягане, трети да провокират спонтанен аборт. Ето защо преди да използвате на билков чай, трябва да се уверите, че е подходящ за бременни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ