Напишете дума/думи за търсене

7 от 10 жени усещат промени в организма си седмица след оплождането

Mежду 7 от 10 жени усещат промени в организма си седмица след оплождането на яйцеклетката.

Разбира се, тестът за бременност гарантира 99,9% сигурен резултат, но има и други неща, които показват, че ще станете майка след около 9 месеца.

Ако сте бременна от скоро, не е необичайно да ви стане неприятно от някои по-остри миризми - като кафе. Не е доказано, но се предполага, че това е страничен ефект от бързото увеличаване на количеството на ЧХГ (хормона на бременността).

Може също така да имате чести смени в настроението. Това се дължи на хормоналните промени, които засягат невротрансмитери (химически посланици в мозъка). Някои бъдещи майки изпитват по-изразени емоции и се люшкат между веселото и тревожно настроение. И все пак, ако се чувствате подтисната и депресирана, няма нищо нередно да потърсите професионална помощ.

Честото уриниране е сред най-досадните и разпространени симптоми. Може да забележите, че ходите по малка нужда често, още преди дори бременността да е официално регистрирана. Причината отново е в хормоналните промени, които повишават скоростта на кръвния поток през бъбреците. Така пикочният мехур се изпълва по-бързо и провокира нуждата. Този симптом може да започне най-рано две седмици след закъснението на цикъла и ще продължи с напредването на бременността. Ситуацията се усложнява към края на бременността тъй като бебето расте и оказва повече натиск върху пикочния мехур.

Сутрешното гадене също ще затруднява вашата почивка. Добрата новина е, че при нормална бременност ще започнете да се чувствате много по-енергична във втория триместър. Умората се завръща към края на деветмесечния период, когато дискомфортът затруднява добрия нощен сън.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

При някои жени сутрешното гадене идва месец след зачеването, а при други може да започне и само след две седмици. Облекчението идва в началото на второто тримесечие. А има и щастливки, които въобще нямат такова.

Помнете, че бебето започва да се развива преди майката дори да разбере, затова е добре да се грижите за здравето си още докато планирате бременността. Посетете гинеколог за профилактичен преглед. Започнете да приемате фолиева киселина поне 3 месеца преди планирано зачеване, за да помогнете на вашето бебе да се развива правилно. След като тестът е положителен, запишете час при гинеколог. Бременностт може да се установи с ултразвук най-рано седмица след закъснение на цикъла.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ