Напишете дума/думи за търсене

Защо детската триколка е полезна за развитието на детето

Източник: Pixabay

Много родители използват детска триколка, за да превозват малкото си дете по забавен начин. Но истината е, че триколката е предназначена преди всичко за каране от самото дете и може да допринесе много за развитието му. В същото време тя трябва да е безопасна и удобна за ползване.

Детето придобива независимост

Когато детето навърши година, то започва да разбира колко много неща може да прави самостоятелно. Това му харесва и го кара да се стреми да прави все повече неща самó, опитвайки се да контролира собствения си малък свят. Триколката му позволява да прави това по безопасен начин – то се вози и управлява без чужда помощ, като по този начин развива самоувереност и усъвършенства двигателните си умения и способността си за пространствено ориентиране.

Детето развива координация и баланс

Макар да изглежда като детска игра, карането на триколка изисква координиране на много движения и използване на информация от различни сетива: детето трябва да върти педалите с крака, да управлява кормилото с ръце, да следи обстановката и да умее да предвижда движението както на триколката, така и на хората и предметите наоколо. Като добавим към това и използването на звънец, изпреварването или разговорите, които вероятно ще води с вас по време на каране, нещата стават наистина комплексни.

Карането на детска триколка помага детето да развие координация между очите и ръцете, както и да управлява самостоятелно краката и ръцете си. През това време то тренира мускулите, особено ако кара по стръмен път.

Детето се учи да поема инициатива

През първата година от живота си детето може да контролира твърде малко неща. Освен това е и доста ограничено от родителите си, които се грижат за безопасността му. Но за да се развива правилно, то трябва да се учи да поема инициатива и да разучава света самостоятелно и без страх. Карането на триколка може да му помогне да стимулира това качество и да развие естественото му любопитство към света. Докато управлява своето собствено превозно средство, детето по-лесно ще се впусне в проучване на тайните кътчета на задния двор или парка, ще опитва и разучава различни трикове и ще развива уменията си за справяне със света по различни начини.

Детето развива увереност

Контролът върху триколката се подобрява с времето и детето го осъзнава. Това му дава усещане за успех, което е в същността на изграждането на здраво самочувствие. Когато детето се движи бързо, управлява триколката в исканата от него посока, достига до желаните места и преминава през препятствия, то придобива увереност в своите умения – както двигателни, така и психически. Това му дава увереността да се опитва да се справя с нови и по-сложни предизвикателства и да продължи да се развива свободно и сигурно и в бъдеще.

Детето придобива социални умения

Карането на детска триколка с приятели или на оживени места може да помогне на детето да развие и социалните си умения. Състезанията и приключенията с останалите предоставят ситуации на общуване, в които децата могат да научат много за чувствата и поведението на околните, докато просто играят. А докато се придвижват в оживени места, пълни с непознати хора, с ваша помощ те ще се научат как да се държат на обществено място.

  • Ключови думи: