Напишете дума/думи за търсене

Майката на бебе №999 го накърмила, преди да го зареже на улицата в Айтос

Шефката на отделението по неонатология д-р Стилияна Томова е неотлъчно до малката Антония.

- Десетки искат да осиновят малката Антония, но тя ще бъде настанена в приемно семейство

- Около 15 жени всяка година се отказват от децата си в УМБАЛ - Бургас

- Родилка написала, че живее на поляна в Созопол, и духнала

Преди да изостави бебето си на улица в Айтос и да избяга, майката го е накърмила. Това установили лекари от отделението по неонатолгия в УМБАЛ - Бургас, където детето бе прието на 25 август.

С всеки изминал ден недоносеното бебе, кръстено Антония Намерена Неизвестна, укрепва, за радост на целия медицински екип. В същото време телефоните на болницата буквално прегряват от желаещи да осиновят момиченцето. Десетки звънят и в отдел “Закрила на детето” в Айтос, мераклии да отгледат бебето са се свързали дори с мъжа, който намери новороденото момиченце.

“Откакто работя в болницата, а това са повече от 30 г., не се е случвало такова нещо. Имали сме и други раждания вкъщи, на улицата, в линейката, но бебето винаги е идвало с майката. За първи път идва бебе без майка”, казва старшата акушерка Руска Ганчева.

В ранния следобед на 25 август екип на “Бърза помощ” в Айтос получава сигнал, че на тротоара на една от улиците в града лежи и плаче малко бебе, оваляно в прах и листа. Обажда се Дамян Тодоров, който намира вързопчето на метри от дома си и

първоначално го помислил за изхвърлена кукла

Екипът оказва първа помощ на новороденото, почиства го и го транспортира до родилното отделение на УМБАЛ - Бургас. Момиченцето веднага е прегледано от специалист и настанено в отделението по неонатология. Установено е, че е недоносено - родено е в 36-а седмица и тежи 2200 грама. Пъпната връв не била добре обработена, но освен леко преохлаждане медиците не установяват други здравословни проблеми при бебето с бяла кожа и тъмна косичка. То е спокойно, храни се нормално и спи.

За да бъде регистрирано в системата, се наложило персоналът на отделението да му измисли име. Нарекли бебето

Антония - на името на началника на родилното отделение д-р Антонио Душепеев

с презиме Намерена и фамилия - Неизвестна.

“Когато донесоха бебето, акушерките предложиха да го кръстим Спасена, но аз се възпротивих - това е стигма, която детето не заслужава да носи през целия си живот. Излязох за малко, а когато се върнах, ми казаха, че момиченцето е записано Антония”, разказва дългогодишният шеф на родилното отделение д-р Антонио Душепеев.

“Детето ще остане при нас до момента, в който може да бъде изписано, силно се надяваме дотогава майката да бъде намерена и да си го прибере”, коментира в първите дни след настаняването на бебето д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология. С всеки изминал ден обаче надеждата майката да потърси малкото си момиченце става все по-крехка. От полицията продължават да издирват жената, изоставила детето на прашната айтоска улица, но засега без резултат. Според разследващи майката не е местна. Те

допускат, че става дума за сезонна работничка, която вече е далече

от градчето.

Още с настаняването на бебето в УМБАЛ - Бургас, персоналът на болницата подава сигнал не само в полицията, но и в службите за закрила на детето.

Съдбата на изоставената Антония отново повдига куп нерешени социални проблеми. С подобни казуси лекарите в отделението се сблъскват поне веднъж месечно.

Годишно в УМБАЛ - Бургас, се изоставят между 10 и 15 бебета по класически сценарий, при който майката бяга веднага след раждането. Има и такива, които изчакват по няколко часа, след което следите им се губят. И оттук започват трудностите за лекарите в отделението, които освен с пряката медицинска дейност трябва да се занимават и с издирване, коментира д-р Томова.

Ако майката не се е отказала от детето след раждането, тя трябва да бъде намерена, за да направи това, или да го вземе.

“Често родилки дават грешни адреси или ги няма на посочените места. Имали сме адрес “В Созопол на поляната”. Полицаите не успяват да ги намерят. А бебетата стоят в болницата много дълго време, което не е добре за тях”, разказва д-р Томова.

Дори и да има отказ от майката, минават дни, седмици, понякога месеци. Причината е, че

няма достатъчно приемни семейства,

които да отглеждат децата в домашна среда, а процедурите са дълги и тромави. Някои от изоставените бебета са съвсем здрави и по нищо не се различават от Антония, към която има толкова голям интерес. Други са болни или са родени с увреждане. Те също имат нужда от специализирана грижа, каквато в болницата не може да бъде оказана, коментира шефката на неонатологията.

По закон нежеланите деца трябва да бъдат настанени в приемно семейство, ако до 6 месеца не бъдат потърсени от биологичните си родители. Но в Бургас приемните семейства се броят на пръсти, а децата са много повече от хората, които желаят да ги вземат в дома си. Това принуждава институциите да

търсят приемни родители от други градове

Освен това не всяко такова семейство иска да отглежда новородено, тъй като то изисква много грижи и безсънни нощи, коментират медици. Повече приемни семейства имало в по-бедните райони, където за хората това се превръща в бизнес, казват запознати.

От началото на годината отделението по неонатология към УМБАЛ - Бургас, е предало на приемни родители 6 деца, като всяко от тях е престояло в болницата средно 15-20 дни.

“Знам, че институциите полагат много усилия да убеждават хората да станат приемни родители. Но като общество не бяхме подготвени за процеса на затварянето на детските институции. Може би той трябваше да продължи по-дълго и домовете да не се затварят, докато има достатъчно подготвени приемни родители за толкова много деца”, смята д-р Стилияна Томова.

Според нея е от голямо значение още от най-ранна възраст децата да бъдат възпитавани за отговорната роля на родителя. А това може да стане чрез специални уроци в училищата, чрез

задължителни курсове за бъдещи родители

сред нискообразовани слоеве на обществото, смята лекарката.

Като специалист тя е убедена, че няма нищо по-важно за едно бебе от майка му. Има научни доказателства, че бебетата преодоляват по-бързо болестите и растат по-добре, ако майките им са до тях”, казва д-р Томова.

За всички, които питат каква ще бъде оттук нататък съдбата на Антония, отговорът е един. Съдбата ѝ ще е същата, както и на всяко друго изоставено дете. В момента, в който здравословното ѝ състояние позволява да напусне болницата и Агенцията за социално подпомагане реши, тя ще бъде предадена на приемно семейство. От компетенциите на социалните са и въпросите, свързани с евентуалното осиновяване на малката Антония, на чийто кувьоз е записано

бебе №999, майка - неизвестна

От “Закрила на детето” в Айтос обясниха, че няма как толкова бързо детето да бъде дадено на приемни родители, а още по-малко - да бъде осиновено. Оттам призоваха хората да спрат да им пишат мейли и да звънят по телефона. “Предприети са всички необходими действия, продължаваме да работим и се надяваме да се случи най-доброто за момиченцето”, каза началникът на отдел “Закрила на детето” в Айтос Диана Врабчева.

Тя обясни и процедурата при подобни казуси. Ако няма родител и не се установят роднини, готови да поемат грижите за детето, то се настанява в приемно семейство. Детето може да бъде вписано в Регистъра за пълно осиновяване по два начина съгласно Семейния кодекс - или с подаване на декларация от биологичен родител, че дава съгласие за пълно осиновяване, или ако в рамките на 6 месеца родител не подаде заявление за промяна на мярката отглеждане в приемно семейство.

Бебето наддава и се развива добре, казват медици.
Бебето наддава и се развива добре, казват медици.
В УМБАЛ - Бургас, се грижат денонощно за изоставената Антония.
В УМБАЛ - Бургас, се грижат денонощно за изоставената Антония.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ