Напишете дума/думи за търсене

Как се усещат ритниците на бебето през втория триместър?

Може би си спомняте пърхането на пеперуди в стомаха при първото влюбване.

Усещането, което ви очаква през този триместър е същото, но причината за това е растящият живот, който вече смуче палец, рита и се върти усилено, особено когато вие сте в покой. Някои бременни жени - по-слабите или тези, които за пореден път очакват дете, усещат за първи път движението на плода още към края на четвъртия месец.

Повечето бъдещи майки бъркат усещането за мърдане на бебето с газове или мускулни спазми. Чак след няколко седмици, когато движенията станат недвусмислени, разбират истинската причина.

Движенията на бебето ще стават все по-активни, а ритниците - по-силни. Това се дължи на укрепването и развитието на мускулите му. Но в никакъв случай не се паникьосвайте, ако има часове или дори дни, без да усещате движение. На този етап и докато бебето ви все още е съвсем мъничко, е нормално да не чувствате редовно активността му.

Ако не сте усетили никакво движение до средата на петия месец, наблюдаващият ви лекар може да назначи ултразвук, за да погледне как се справя бебето ви, но има много случаи, в които първите ритници се усещат дори след началото на шестия месец, особено при първа бременност.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

През шестия месец бебето добива сила. Може да започнете да различавате и предизвиквате движенията му – чрез погалване, говорене, пеене. Това общуване ще ви донесе много радост и определено вече ще усещате, че сте двама в това тяло.

Може с изненада да откриете, че бебето е най-активно вечер, когато вие искате да си почивате. Повече активност можете да видите и след хранене, тъй като скокът на кръвната захар дава на бебето прилив на енергия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ