Напишете дума/думи за търсене

Кога ще имам кърма след секцио?

Цезаровото сечение е хирургическа операция и възстановяването изисква време, а болката е фактор, който не е за пренебрегване.

Този факт може да направи трудно намирането на подходяща поза за кърмене. Трябва да се има предвид, че бебето мърда с крачета, а ние имаме рана ниско долу на корема, която е важно да пазим. Класическата поза за кърмене, при която майката седи и е обгърнала бебето си с две ръце, може да бъде болезнена и дори невъзможна.

Вместо това, добра идея е да легнем на една страна, като под главата, зад гърба и между бедрата си сложим по една възглавница за опора. Бебето се поставя да лежи успоредно, с гърди и лице към нас, като зърното трябва да е на нивото на неговата устичка. В тази и всички други пози за кърмене, е много важно да следим дали бебето може да диша свободно, т.е. дали нещо не запушва нослето му.

Друга подходяща позиция е тялото на бебето да се разположи успоредно на нашето, но странично, под ръката, от чиято страна ще кърмим. Например, ако кърмим от дясната гърда, с лявата трябва да придържаме гърдата, а с дясната да поддържаме гръбчето и главичката, като тя, тялото и бедрата на бебето трябва да са на една линия - да не се налага новороденото да навежда напред или назад главичката си, за да суче. Главата се придържа, като поставим дланта си в горната част на гръбчето, палеца зад едното му ухо, а показалеца и останалите пръсти - зад другото.

Необходимостта от прилагане на упойката, а след това и на болкоуспокоителни или антибиотици, може да тревожи майката от гледна точка на безопасността за бебето - дали те няма да му навредят чрез кърмата.

В практиката се използват безопасни медикаменти, някои от които може да предизвикат като страничен ефект сънливост както у майката, така и у бебето. Ако имате каквито и да било притеснения, винаги може да се консултирате с лекаря или акушерката, дори още преди самото раждане.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ