Напишете дума/думи за търсене

Кога ще спре гаденето през бременността?

Сутрешното повръщане засяга приблизително 50% от бременните жени през първия триместър на бременността и обичайно изчезва през четвъртия месец.

Оплакванията са по-чести през сутрешните часове, но могат да се проявяват във всички части на деня и дори през нощта. В повечето случаи повръщането не се отразява неблагоприятно на плода и всъщност е добър знак за неговия растеж.

В някои обаче жената може да страда от тежка форма на гадене и повръщане, известна като "хиперемезис гравидарум". Директен резултат от това състояние е невъзможността да се задържат течности и храна. Ако се остави без лечение, това състояние може да доведе до обезводняване и недохранване. Като първа мярка трябва внимателно да се наблюдава приемът на течности и леки храни и да се увеличи почивката на бременната. Ако тези мерки се окажат неефективни, следва прием в болница. Понякога се налага вливане на течности интравенозно, за да се поддържа жената хидратирана и да се предпази от загуба на ценни вещества.

Точните причини за повръщането са неясни. За вероятни причини се считат физиологичните промени по време на ранната бременност, ниско ниво на кръвната захар, промени в метаболизма на въглехидратите и хормонални проблеми. Възможно е сутрешното повръщане да е естествен механизъм за предпазване на ембриона от обичайните растителни и бактериални токсини в майчината храна, като предизвиква непоносимост към мирисни и вкусови стимули, показващи наличието им.

Трябва да се отбележи, че празният стомах също предизвиква гадене. Ето някои неща, които можете да направите, за да облекчите неразположенията си:

1. Яжте често, по малко.

2. Можете да противодействате на пристъпите на гадене с бисквити, сухи закуски, пълнозърнести изделия. Понякога, когато ви е лошо, това е признак на глад. Удачно е да държите до леглото си дребни закуски и да хапвате сутрин преди ставане или през нощта. Също така ги носете със себе си, в случай че се почувствате зле, докато сте на път. Това ще ви помогне да поддържате стомаха си пълен, а нивото на кръвната ви захар - стабилно през целия ден. В никакъв случай не преяждайте.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

3. Яжте храна, богата на въглехидрати и протеини. Храната, богата на въглехидрати и протеини, помага да се борите с гаденето. 

4. Пиенето на много течности, като вода, билков чай, разреден плодов сок, минерална вода или други леки напитки между храненията помага да заместите течностите, които изхвърляте с повръщането. Това е особено важно, за да не се дехидратирате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ