Напишете дума/думи за търсене

Как 7-месечното бебе се развива интелектуално?

На 7 месеца детето не само че вече прилича на малко оформено човече, но и започва доста да шава, а съвсем скоро даже и ще проходи. 

В интелектуално отношение детето ви не само че е по-умно и разбиращо всичко наоколо, но дори може и да започне да разучава вашите реакции, а с това и да прави първи опити да ви манипулира – в най-добрия смисъл на думата разбира се! Нещо повече – смята се, че на тази възраст децата започват да виждат много по-далеч. Ето защо, ако имате тази опция, вече спокойно можете да обърнете количката на детето със седалката по посока на движение. Вас вече ви познава достатъчно добре и ще му бъде по-интересно да разглежда околния свят. 

Можем да подпомогнем търсенето на предмети с поглед, като показваме различни неща на детето и го питаме „Къде е..“. Нека не забравяме освен конкретни предмети да назоваваме и какво правят те или пък да описваме собствените си действия. Подходящи в тази възраст са игри с криене на играчки близки до детето. Много забавни за бебето са правенето на различни изражения в огледалото.

Слухът също е оста по-развит от предходните месеци. И макар да е все още рано за проговаряне, съвсем спокойно можете да започнете да насърчавате такова. Ще видите, че детето се опитва да повтаря звуци и ви слуша с интерес не само когато му говорите, но и когато му пеете. На 7 месеца е и идеалният момент да започнете да четете приказки, ако още не сте го направили. Според специалистите ранното „закърмяне“ с думи и литература изиграва съществена роля в емоционалното и интелектуалното развитие на детето в бъдеще.

Последно, но не по важност точно защото не може да говори, но вече разбира повече, бебето на 7 месеца ще прави всячески да ви разяснява от какво има нужда и какво иска. За целта ще използва жестове и мимики. На 7-месечна възраст децата започват да се чувстват изоставени, ако ви няма в стаята. В тази връзка понякога ще се чувствате безсилни при всеки нов вопъл от плач и рев, докато вие се опитвате да свършите нещо у дома. Разбира се, това не бива да ви притеснява, а просто да ви въоръжи с търпение по вълнуващия път на развитие, по който вървите заедно - ръка за ръка с детето си.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ