Напишете дума/думи за търсене

Да давам ли вода на новороденото?

Въпросът дали трябва да се дава вода на бебето, или не - дели майките на два лагера.

Като цяло и двете групи не отричат необходимостта бебето да пие вода, докато е малко. Според едните кърмата е абсолютно достатъчна за новороденото. Тя съдържа достатъчно количество вода, но ако бебето пожелае може да приема и вода. Според други то не трябва да се лишава и трябва да приема както кърма, така и вода, без да се налива с нея.

Ето какви са и доводите на специалистите в подкрепа и на двете групи майки:

Против

1. Кърмата съдържа 80% вода и следователно е абсолютно достатъчна, за да поддържа бебето хидратирано.

2. Според някои лекари водата може да измести желанието на бебето да приема кърма, а това може да доведе до водна интоксикация. Това е опасно болестно състояние, при което се отделя и голямо количество натрий с урината. Това може да е опасно за бебето, тъй като в първите месеци нивата на натрий са ниски.

3. Според някои американски лекари даването на вода на бебето, докато все още приема кърма, може да разреди кръвта.

Майките които смятат, че не трябва да се дава вода на бебето през периода, през който то бива кърмено, започват да я предлагат след шестия месец или когато започнат да захранват бебето.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

За

1. Добре е да се дава вода на бебето сутрин, за да се настроят червата за работа, както и между отделните кърмения, ако пожелае да пие.

2. Бебетата се обезводняват по-бързо в сравнение с възрастните. Дори и кърмата да е с високо съдържание на вода в големите летни жеги, както и при вдигане на температура е добре мъничето да не се лишава от приема на вода.

3. Когато бебето е на адаптирано мляко, е добре да приема вода.

4. Според някои учени, когато през вечерта бебето получава вода, а не кърма, тялото на майката успява да се възстанови.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ