Напишете дума/думи за търсене

Кога отминава неразположението след епизиотомия?

Eпизиотомията се прави, за да се избегнат разкъсванията на перинеума по време на раждането.

При първо раждане е препоръчителна. Повечето доктори я прилагат веднага след началните напъни, защото при гладък разрез тъканта се възстановява много по-лесно. В някои случаи, ако плодът е малък, а тазът на майката достатъчно широк, може и да не се наложи. Все пак, ако напъните продължават с часове, епизиотомията е препоръчителна, за да се спестят големи разкъсвания, които се възстановяват по-трудно. И в двата случая очаквайте леко придърпване от конците. Неразположението би трябвало да отмине до края на втората седмица.

Как да го лекувате? Добре е първата седмица да изплаквате областта с шевовете с хладка преварена вода или с отвара от смрадлика след всяко посещение на тоалетната. Важно правило е след това да подсушите с мека хавлия, като попивате леко, а не като триете кожата. След това, по препоръка на лекарите, да използвате локални антибиотични спрейове. За да облекчите неразположението, можете да слагате компрес с лед за около 10 минути няколко пъти на ден. Този метод ще облекчи и хемороидите, ако имате такива след появата на бебето.

Кога да се консултирате с лекар? Болката около областта на перинеума трябва да отшумява с всеки изминал ден. Ако все пак се увеличава и забележите кървене, непременно се обадете на своя доктор. Следете дали няма зачервяване, парене или неприятна миризма, защото това са симптоми на инфекция. Можете лесно да установите какво е състоянието на перинеума и дали шевовете заздравяват добре, като проверите дали успявате волево да задържите уринирането.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

В повечето случаи шевовете зарастват добре, без неприятни последици. Понякога остават неизгладени ръбове по тъканта, които причиняват изтръпване или болка при полов контакт първите няколко пъти. Опитайте да масажирате мястото с масло от чаено дърво, което помага за бързо заздравяване на раните и шевовете след раждането.

Изморителните напъвания по време на раждането и големината на бебето (над 4 килограма) могат да отслабят мускулите на тазовото дъно, което подпира вътрешните органи. Ако това се случи, има риск пикoчният мехур, матката и и червата да се смъкнат по-надолу от нормалната им позиция в тялото. Рядко изпадането на тези органи става веднага след раждането. В повечето случаи този проблем се появява едва в менопаузата. Първият притеснителен знак е изпускането по малка нужда. Следете също така за евентуална поява на подутина във вагината.

Шест седмици след раждането задължително посетете своя гинеколог. Прегледът ще покаже дали всички детеродни органи са на мястото си. Ако преди това сте имали проблеми с уринирането или почувствате изпъкналост във влагалището, непременно потърсете медицинска помощ. 

Поне 6-7 месеца продължавайте да правите упражнения за стягане на тазовото дъно. Шансът да се възстановите без друго лечение е голям.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ