Напишете дума/думи за търсене

Кърмене на поискване или по график?

Когато оставяме бебетата да определят времето и продължителността на своите собствени хранения, те са по-склонни да получат това, от което се нуждаят.

Намесата в този процес – чрез налагане на график за хранене на бебето, не помага за развиване на собствена интуиция за храната. И това може да доведе до проблеми по-нататък.

Новородените трябва да се хранят често и винаги, когато показват признаци на глад – в идеалния случай, преди да започнат да плачат. В противен случай са изложени на по-висок риск от обезводняване и недохранване.

Нещо повече - честите хранения помагат на кърмещите майки да осигурят добро снабдяване с мляко и това да помогне на бебето да се приспособи към естествените вариации в качеството на млякото.

Всички бебета преминават през растеж и изпитват колебания в енергийните си нужди. Храненето при поискване улеснява кърмачетата да увеличават или намаляват приема си при необходимост. И накрая, може да има ползи, които се простират извън глада и жаждата. Бебетата, които се хранят при поискване, може по-лесно да се справят със стреса. Те дори биха могли да се насладят на когнитивно предимство. Изглежда, че най-добрият график за хранене на бебетата е този, който те разработват за себе си.

Какви обаче се предимствата на срещуположния метод - при кърмене по график? Както при всяко друго нещо, свързано с отглеждането на бебето, така и по този въпрос майките се разделят на 2 крайни лагера. Нека видим. Какви са предимствата за майката и за бебето, ако то се храни по график?

Интервалът между храненията е времето, необходимо на храносмилателната система да преработи кърмата. В началото режимът на хранене може да бъде редовен или нередовен. Когато кърменето стане регулярно, се изгражда график и рутина за кърмене, удобен както за майката, така и за здравото новородено бебе. Съвременните насоки обаче са бебето да се кърми на поискване. Някои експерти твърдят, че при кърмене по график се намалява шансът за нощни будения и стомахчето на детето не се приучава да получава храна, когато и да е през деня. Има изследвания, които показват, че родителите на бебета, които са кърмени по график - на около 3 часа, се срещат по-рядко с будения по няколко пъти на нощ.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Необходима ли ми е помпа за кърма и в двата случая? Да, тя е полезна и в двата варианта. Изцеждането на гърдата с помпата преди кърмене, с цел отбременяване на препълнената и напрегната гърда, улеснява засукването от бебето и последващото кърмене. Изцеждането (изпразването) на гърдите е много важно. Честото кърмене и правилното изцежданене на гърдите не допускат предизвикването на мастит. Също така майката може да изцеди кърма, ако знае, че няма да е при бебето за следващото му хранене. А това е едно чудесно улеснение.

Споделете в коментари какво е вашето мнение по въпроса и кой метод избрахте за себе си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ