Напишете дума/думи за търсене

Как да развием математическите умения на детето в предучилищна възраст

Можете да помогнете на вашето дете в предучилищна възраст да овладее ранни математически умения чрез игри.

Ето няколко забавни идеи, които да опитате:

Отидете на "лов" за номера

Когато шофирате из града, накарайте детето си да търси номера по табелите на улиците и магазините, както и по регистрационните табели на колите. Назовавайте числата, докато ги намирате. Вашият малчуган трябва да може да разпознава числата до десет преди детската градина.

Свържи точките

Този стар трик ще помогне на детето ви да разбере последователността на числата. Едно е последвано от две, две от три и т.н. Книжарниците са пълни с книжки за оцветяване с теми за свързване на точки. Има и много безплатни онлайн шаблони, които можете да разпечатате.

Обадете се по телефона

Напишете телефонния номер на приятел или роднина на лист хартия. Накарайте детето си да набере номера, за да се упражнява да чете цифри отляво надясно.

Пребройте всичко около вас

Пребройте хората, стоящи на опашка, броя на стъпките до библиотеката и пукнатините на тротоара.

Преброяване и сортиране на битови предмети

Смесете ножовете, вилиците и лъжиците от чекмеджето за прибори и накарайте детето ви да ги групира по вид и да преброи колко има от всеки от тях. Направете същото с чекмеджето за чорапи (по цвят, по размер), колекцията от плюшени животни (групирайте ги на големи и малки, сложете всички мечета заедно). Накарайте детето си да ви помогне да сортирате прането. Колко чорапа има? Колко тениски? Накарайте го да ги разпредели в групи по цвят, вид и размер.

Търсете форми у дома

Търсете квадрати, триъгълници, кръгове, звезди – всякаква форма. От вашето дете ще се очаква да разпознава и рисува фигури до 1-и клас.

Играйте с пъзели с форми и блокове

Манипулирането на триизмерни обекти – например играта с кутия за сортиране на форми – ще запознае детето ви с основната геометрия, както и ще помогне за развитието на фини двигателни умения и пространствени разсъждения.

Направете игра от времето за закуска

Например, дайте на детето си шепа крекери под форма на рибка и нарисувайте аквариум върху лист хартия. Поставете рибите в купата и накарайте детето ви да ги преброи. Извадете едно и пребройте отново. Извадете две и пребройте отново. Можете също така да въведете основни фракции, докато разрязвате сандвич наполовина и след това на четвъртинки.

Играйте игри с шаблони

Включете математиката във времето за хранене. Например, дайте на детето си зелено и лилаво грозде. Накарайте го да ги подреди в различни шарки: лилаво, зелено, лилаво, зелено. Или зелено, зелено, лилаво, зелено, зелено. Тази дейност ще развие уменията за решаване на проблеми и способността да мисли абстрактно.

Слушайте песен за броене

Пейте песни за броене, като тази: "Три малки маймунки скачат на леглото, едната падна и си удари главата. Мама се обади на лекаря и той каза: "Няма повече маймуни да скачат на леглото!" Две малки маймунки скачат на леглото..." Всяка вариация на тази песен за броене въвежда основно изваждане.

Изпълнете готварска рецепта с детето си

Дайте на детето си мерителни чаши и купи и оставете начинаещият ви готвач да измерва съставките, докато вие четете указанията на глас. Това е лесен и вкусен начин за въвеждане на понятия като обем и тегло.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ