Напишете дума/думи за търсене

Полезно ли е кърменето по време на бременност?

Източник: Pixabay

Бременността и кърменето са най-вълнуващият период в живота на жената. Случва се обаче двете събития да съвпаднат и тогава възникват някои важни въпроси. След като научи за нова бременност, кърмещата майка е изправена пред избор дали да спре кърменето или да продължи. 

Ще навреди ли кърменето на нероденото бебе? 

Кърменето може частично да предотврати следваща бременност, особено през първите 6 месеца, но всеки организъм е индивидуален. Някои жени забременяват лесно, докато кърмят. Ако попаднете в тази ситуация, може да имате много въпроси и съмнения. Преди да вземете каквото и да е решение, е необходимо обективно да претеглите всички „за” и „против”, особено ако детето ви е само на няколко месеца.

Ако сте бременна и все още кърмите по-голямо дете, може би се притеснявате дали да спрете да кърмите. Другият въпрос е дали все още произвеждате достатъчно мляко и как кърменето може да повлияе на нероденото Ви бебе. В някои случаи майките решават постепенно да спрат кърменето по време на бременност или това може да стане по инициатива на бебето. В други случаи кърменето продължава през цялата бременност, особено ако бебето е още съвсем малко.

У някои жени съществува страх, че нероденото дете няма да получи достатъчно от необходимите му хранителни вещества. По време на периода на вътрематочно развитие на вашето дете е осигурена доставката на всичко необходимо, при условие че диетата на майката е пълноценна, балансирана и се състои от качествени храни.

Струва си да се вземат предпазни мерки, ако майката е имала преждевременно раждане или спонтанен аборт в миналото, но е малко вероятно това да се случи поради кърменето.

До края на бременността коластрата автоматично ще започне да се произвежда в млечните жлези. Вкусът на кърмата е малко по-различен от вкуса на зрялото мляко и това понякога може да провокира отбиване на по-голямото дете. Дали новороденото ще получи достатъчно коластра е индивидуално за всеки случай.

Как се отразява кърменето на бременната жена?

Кърменето по време на бременност може да има различни нежелани ефекти. Някои майки може да забележат увеличаване на сутрешното гадене през този период. Това може да се дължи на секреция на хормони на бременността, на глад, жажда или умора. Също така поради производството на хормони, специфични за този период на бременност, може да се появи повишена чувствителност на зърната, което трябва да се вземе предвид при избора на позиция за хранене на бебето.

Шансовете за производство на достатъчно количество кърма по време на бременност се увеличават значително, ако бебето ви е под 9 месеца. Влияние върху това оказва и хранителният ви режим, който трябва да е балансиран по количество и качество. В някои случаи е възможно хормонално обусловено намаляване на кърмата по време на бременност.

Трябва ли да спрете да кърмите?

Ако решите да спрете кърменето, трябва да го направите постепенно. Понякога бебето може да откаже само да сучи. Естествено и нормално е да се чувствате виновни за ускоряването на този процес поради бременност или да съжалявате, че сте загубили тази възможност за специална връзка между вас и вашето бебе. В този случай си струва да се съсредоточите върху бебето, което ще се роди, и връзките, които можете да изградите между вас от момента на бременността. Втората и следващите ви бременности са специален период. Вече съществуващият успешен опит в раждането и кърменето ви позволява да се чувствате по-уверени в ролята на майка. В този период е много важна и подкрепата на бащата.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Съществува възможност за кърменето на две деца на различна възраст по едно и също време. След като се роди следващото бебе, може да кърмите и двете деца. В някои случаи по-голямо дете, отказало да суче по време на бременността на майката, изразява желание да продължи след раждането на братчето или сестричето му. Положителното е, че по-голямото дете все още получава хранителните и имуномодулиращи вещества, съдържащи се в кърмата, и също така помага за установяване на достатъчна лактация на майката.

Мит е, че няма достатъчно хранителни вещества за две деца. При правилно хранене на майката нито едно дете няма да бъде лишено. Разбира се, трябва да се установи дали по-малкото дете получава необходимото количество мляко и тогава да решите да спрете кърменето на по-голямото. 

Посъветвайте се със специалист

Ако имате колебания какво да правите при бременност и кърмене едновременно, е добре да получите професионален съвет. Отговорът на специалистите обикновено е да продължите да кърмите, ако искате и няма противопоказания. При нормална бременност това е безопасно за всички: за майката, за по-голямото дете и за плода в утробата. Основното е липсата на противопоказания. 

При всички случаи трябва да съобщите на вашия лекар, ако сте бременна и решите да продължите да кърмите. Тази информация е много важна, защото той трябва да вземе това предвид, когато проследява състоянието ви и има нужда от предписване на лекарства. 

  • Ключови думи: