Напишете дума/думи за търсене

Какво да правите, когато бебето ви има диария

Диарията е опасен здравословен проблем при малките деца, тъй като съществува повишен риск от дехидратация и минерален дисбаланс.

Колкото по-малки са те, толкова по-голяма е опасността. Тенденцията да се поставя всичко в устата, мръсните ръце, но също и съхранението и неправилното приготвяне на храна често са причина за стомашна инфекция.

Причинa за диария може да са различни вируси, бактерии, гъбички или паразити (Escherchia Coli, Salmonella, Shigella, Clostridium difficile, ентеровируси, аденовируси, ротавируси, лямблии). Бебетата и малките деца са много по-застрашени от възрастните, тъй като имат чревна флора в процес на формиране до около 3-4 годишна възраст.

Диарията предполага съществуването на няколко епизоди на меки или воднисти изпражнения на ден, неусвоени, придружени от други симптоми като коремна болка, спазми, загуба на апетит, гадене, повръщане, треска. Когато има разстройство, детето може да има до 30 меки или воднисти изпражнения на ден. Те могат да бъдат светли, жълти, кафяви или зелени.

Ако посетите лекар в самото начало, симптомите на диария може да се лекуват правилно, без да е необходим антибиотик. Заедно с нея могат да се появят и други проблеми - като намален апетит, раздразнителност и загуба на тегло.

Обадете се на лекар или отидете в спешното отделение, ако:

В рамките на 24 часа детето има повече от 10-12 воднисти изпражнения.

Има температура по-висока от 38,5 градуса.

Изпражненията са придружени от кръв.

Има интензивна болка в корема.

Показва признаци на дехидратация.

Детето отказва да яде или пие.

Има ли слуз в изпражненията?

Наличието на слуз може да показва бактериална инфекция! В този случай е вероятно да се наложи прилагане на антибиотик, но само след потвърждение чрез лабораторно изследване, копрокултура или копроцитограма.

Диета, когато бебето има диария

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато детето ви има диария, е хидратацията. Що се отнася до диетата, целта е да се избягват сладки или богати на мазнини храни. Изберете също такива с ниско съдържание на протеин.
Диета в случай на диария изключва предимно суровите плодове и зеленчуци, кравето мляко, евентуално киселите млека, защото те имат слабително действие.

Ако обърнете внимание на хидратацията и диетата, проблемът с диарията може да бъде отстранен за около 2-3 дни. Можете също така да предложите ориз, ябълков компот или печени ябълки, добре изпечени банани, препечен хляб или зърнени храни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Кърменето не се прекъсва

Ако бебето пие адаптирано мляко, формулата ще бъде променена на версия без лактоза и постепенно ще се върне към първоначалната.

Избягвайте напитки на основата на подсладители, като сорбитол (ябълковите и крушовите сокове естествено съдържат това вещество), тъй като те действат като диуретик. Препоръчва се да се прилагат разтвори за перорална рехидратация само със съгласието на лекаря.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ