Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем умората след раждането?

Всички ценни моменти, които прекарвате с бебето си заслужават усилията си.

Дори скачането с парапланер не би увеличило нивото на адреналин толкова много. Но трябва да знаете, че процентът на жените, които се оплакват от умора седмица или две след раждането, е около 70%. Само мисълта за отговорност за това малко същество може да бъде психически еквивалентна на участието в триатлон. Точно когато имате нужда от енергия, тя сякаш изчезва от вас. Предизвикателствата на родителството обаче не са непреодолими. Следвайте тези стъпки и скоро ще се чувствате по-добре.

Хранете се здравословно

Разбира се, качеството и количеството са от решаващо значение. Истината е, че кърменето изгаря около 500 калории на ден, така че консумирайки по-малко от 1500, рискувате да станете хранително дефицитни, по-податливи на болести и да намалите енергийните си нива. Вашето тяло се нуждае от балансирана диета с протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини. Дефицитът на фолиева киселина, желязо и витамин D, в частност, може да доведе до умора, особено след като над 75% от жените нямат достатъчно желязо дори преди да забременеят. Умората след раждането често е свързана с дехидратация, затова се уверете, че винаги имате под ръка чаша вода или билков чай. Каквото и да пиете, поставете си за цел да ограничите консумацията на сладки напитки, кофеин и алкохол до минимум, дори ако не кърмите, защото това може да повлияе на енергийното ви ниво и да наруши качествения сън.

Ходете на разходки с бебето

Дори да не ви е лесно да напуснете къщата, особено след като нощите ви са толкова бедни на сън, е важно да се опитате да бъдете на въздух и естествена светлина. Стоенето вкъщи допринася за следродилна депресия. Светлината обаче казва на мозъка да произвежда серотонин (хормонът на щастието), който ви помага да се чувствате будни и в добро настроение. 

Приемайте помощ

Приемете помощта на приятели и роднини, колкото и да ви е трудно да доверите детето си на някого. Нормално е да сте уморени, изтощени и понякога стресирани. Може би ще помогнало, ако веднага след раждането разговаряте с психолог.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Спете във всяка възможна минута

Вероятно ви е препоръчано да почивате, когато бебето спи. Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но ви съветваме да пробвате всеки ден. Дори и да не чувствате нужда от сън, седнете в леглото и затворете очи. Дори 5 минути дълбоко дишане могат да ви ободрят, тъй като оксигенират мозъка и тялото ви.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ