Напишете дума/думи за търсене

Възприятията за вкус и мирис се развиват още в утробата

Небалансираният характер на храненето при децата обичайно се изразява с висока енергийна стойност, висок прием на захари и мазнини, но недостатъчен прием на незаменими вещества.

Това от своя страна повишава риска от развитие в по-късна възраст на хронични заболявания, свързани с храненето като диабет тип 2, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и други. Наднорменото тегло, започнало в тази възраст, много по-трудно се преодолява в следващите периоди от живота. Затлъстяването в детска възраст създава сериозни психологически проблеми, които пречат в общуването.

Във всички случаи пълноценното хранене е важен фактор за преодоляване на здравните проблеми на малкото дете и за максимална изява на неговия генетичен потенциал.
През последните години се натрупват все повече научни доказателства, че възприятията на вкус и мирис се развиват и функционират още в плода.

През третия триместър на бременността на майката рецепторите за вкус и мирис на плода започват да комуникират с неговата централна нервна система в отговор на стимули, получени от храната, която консумира бременната жена, достигащи до него чрез околоплодната течност. Първите хранителни предпочитания на детето са свързани с неговия опит още в утробата на майката.

Възприятията за вкус и мирис на храните продължават да се развиват след раждането в кърмаческа и ранна детска възраст. Те се повлияват от стимулите на консумираните храни при кърмещата майка, от храните, с които се захранва бебето и от приеманите храни през следващите няколко години от живота. Предпочитанието на човек за сладки храни и напитки се свързва със сладкия вкус на майчината кърма, поради което се приема за вродено. Всички останали вкусови предпочитания по отношение на храните се научават.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

През кърмаческата и ранната детска възраст се изграждат хранителните предпочитания, които обикновено се запазват през целия живот. В по-късна възраст малчуганите много по-трудно привикват към вкуса на храни, които не са консумирали в ранното детство. Затова тази възраст е особено важна за създаване на база за здравословен избор на храни за цял живот. Това е комплексен процес.

Когато майката консумира здравословни храни и дава личен пример със своите предпочитания и в същото време редовно предлага такива храни на своето малко дете, то ще се научи да ги хапва. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ