Напишете дума/думи за търсене

Зърнените храни са особено важни за малкото дете

Основен принцип за постигане на пълноценно и здравословно хранене е разнообразието в консумацията.

Приемът на разнообразна храна при деца от 1 до 3-годишна възраст се осигурява чрез всекидневно включване в менюто на най-малко по един представител от следните групи храни: зърнени и/или картофи; зеленчуци и плодове; мляко и/или млечни продукти; богати на белтък храни - месо, птици, риба, яйца, бобови.

Единственото вродено предпочитание при човека е за сладък вкус. Отхвърлянето на всички храни освен сладките ще ограничи разнообразието в дневния прием на децата. Ако детето първоначално отхвърли дадена храна, трябва да се изчака удобен момент и да се предложи отново като нова.

Въвеждането на различни продукти започва от най-ранна възраст и продължава непрекъснато, като до 5-6 годинки трябва да се изгради модел на разнообразно хранене, който е задължителен елемент на здравословния живот.

Зърнените храни (хляб, ориз, спагети, макарони, зърнени закуски и др.) и картофите са богати на нишесте, което е основен източник на енергия. Приемът им се осигурява чрез ежедневно включване в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря на поне един представител от групата на зърнените (хляб, сухар, хлебни, макаронени, тестени изделия, каши на зърнена основа, ориз, жито, овесени ядки, елда, просо, царевица) и/или картофи.

Майките може да въведат постепенно, внимателно и в малки количества пълнозърнест хляб и пълнозърнени макаронени изделия още след навършване на 1- годишна възраст. Това е база за създаване на вкусови предпочитания в ранния период към тези здравословни храни.

Приемът на плодове и зеленчуци пък се осигурява чрез ежедневното им включване в менюто на децата.
Препоръчва се подкрепителната закуска преди обяд (от 1 до 3 години) де е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или като салата. В дневното меню е необходимо да бъдат включвани пресни зеленчуци и пресни плодове според сезона. Когато не може да се осигурят свежи, може да се предложат замразени.

Консервираните варианти не са препоръчителни, тъй като в тях голяма част от витамините се разрушават. Те съдържат сол или добавена захар. Не се допуска и предлагане на туршии, поради високото съдържание на сол в тях.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ