Напишете дума/думи за търсене

Да предлагам ли вода на кърмачето?

В кърмата се съдържат около 80% вода, особено в така наречената предна "порция" - млякото, което изтича в началото на кърменето.

То съдържа повече вода и лактоза, за разлика от това, което изтича към края - мляко, богато на мазнини и калории. Затова, когато усетите че бебето ви е жадно, сложете го на гърдата си, тя ще му предостави необходимото количество течност, дори когато времето е горещо и сухо.

Независимо от това дали детето ви е на адаптирано мляко или на кърма, когато му давате вода, тя разрежда хранителните вещества и може да намали тяхната абсорбция. Така може да се стигне до недостиг на белтъци, въглехидрати и мазнини, които са толкова необходими за растежа и развитието на кърмачетата. Освен това вместимостта на стомаха на бебетата е много ограничена и дори, когато давате малки количества вода, той се изпълва, потиска се апетитът и то не желае да суче, което допълнително води до недостиг на хранителни вещества.

Ако всеки път, когато усетите че бебето ви е гладно или жадно, го слагате на гърдата си, постигате 2 неща. Първо, то получава необходимите количества хранителни вещества и наддава добре и второ, гърдите ви ще се стимулират да произвеждат повече мляко. Колкото по - често давате вода, толкова по - рядко детето ще иска да суче, кърмата ще намалее и е много вероятно да не успеете да постигнете оптималните 6 месеца изключително кърмене, които препоръчва Световната здравна организация.

Все още незрелия организъм на кърмачето е много нестабилен и равновесието в него много лесно може да бъде нарушено. Ако прекалим с течностите, които му даваме, е възможно да се стигне до състояние, наречено водна интоксикация. Тя се характеризира с разреждане на електролитите - натрий, калий, калций и други, поради повишения внос на вода. Това може да доведе до сериозни последици, сред които са понижаване на телесната температура, безпокойство, а в по - тежките случаи се стига до гърчове.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Въпреки всичко казано дотук, все пак понякога се налага да давате вода. Например, когато то има запек, може да предложите по 1-2 супени лъжици, но задължително след консултация с педиатър, който да ви посъветва точно по колко и как. Другото изключение е при повръщане и диария, когато детето е дехидратирано. Тогава също могат да се дават допълнително течности, но отново след консултация с педиатър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ