Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да развиваме емоционалния интелект на детето

Емоционалният интелект е умението да се разпознават чувствата, да се изразяват и да се овладяват адекватно.

Той се изразява в това как се справяме с душевна болка, разочарование, стрес, обида и неприятности. Освен това понятието включва и способността за дълбока емпатия (съпреживяване) – умението мъдро да водим другите и да следваме другите, без да губим себе си, да уважаваме чуждите граници и да развиваме своите таланти, да приемаме и да даваме любов и подкрепа.

Защо е толкова важно да развиваме емоционалната интелигентност? Отговор дават многобройните изследвания на учените, които показват, че ниското ниво на емоционална интелигентност може да доведе до затвърждаване на комплекс от качества, наречен алекситимия.

Алекситимията от своя страна е затруднение в осъзнаването и определянето на собствените емоции. Тя повишава риска от поява на психосоматични заболявания при децата и възрастните. Освен това хората, които не са чувствителни към своите емоции и емоциите на другите, трудно разбират собствените си потребности и желания. Съответно те имат проблеми в изграждането на близки отношения – било то дружба, партньорство или семейство. По този начин умението да се ориентираш в собствените си чувства и да ги управляваш е личностен фактор, укрепващ психичното и соматичното здраве на детето. 

Оказва се, че усъвършенстването на логическото мислене и кръгозора на детето още не е залог за неговия успех в живота. Много по-важно е детето да е овладяло способностите на емоционалния интелект, а именно:

умението да контролира своите чувства така, че да не „прелеят“

способността съзнателно да влияе върху своите емоции;
умението да определя своите чувства и да ги приема такива каквито са (да ги признава)

способността да използва емоциите си за свое благо и за благото на околните

умението ефективно да общува с другите хора, да намира общи точки на съприкосновение с тях

способността да разпознава и да признава чувствата на другите, да се представя на мястото на другия човек, да му съчувства, да бъде емпат

Изследователите са установили интересна закономерност – емоционалният интелект се повишава с придобиването на жизнен опит, като се увеличава в периода на младостта и зрелостта. 

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да насърчите развиването на емоционален интелект? Най-лесното, което можете да направите, е да обсъждате всичко, което се случва около вас и във вашия живот. Ако сте прочели някой разказ, говорете за него, попитайте кой от героите се е харесал на хлапето, на кого би искало да прилича то. Какви чувства е предизвикало произведението –тъгували ли сте заедно с героя, ядосвали ли сте се на онези, които са го предали, обидили или са се радвали на победата? В максимална степен въвличайте емоционално детето в случващото се. Като вървите по улицата и насреща виждате майка, която се кара на детето си, попитайте вашето как се чувства, когато вижда такава сцена. Как преживява недоразуменията и караниците помежду ви. Съчувствайте на мокрото кученце, на старата баба, която я болят краката, на гладното коте. Нека светът оживее и се изпълни с емоции. Само така ще възпитате стъпка по стъпка едно емоционално интелигентно дете, което вижда живота в пълни цветове.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ