Напишете дума/думи за търсене

Започнете изцеждане веднага след раждане, дори кърмата да не е слязла

Някои изследвания посочват, че започване на цедене още в първия час след раждане, може да осигури в следващите дни и седмици по-големи количества кърма и дори по-бързо слизане на млякото.

Средното количество коластра на ден е около 37 мл. така че не очаквайте повече от една чаена лъжичка на изцеждане. Това е съвсем нормално и естествено количество, тъй като бебешкото стомахче събира средно около 20 мл през първите дни. Изцедената коластра е добре да се даде на бебето. 

Съхранените по отделно малки порции са по-удобни за даване на новородено бебе, отколкото, ако се събира от няколко изцеждания на едно място. Ако раздялата с бебето ще е продължителна (повече от няколко часа) е добре изцеждането да е толкова пъти за денонощие, колкото пъти би се хранило бебето, а именно между и осем и дванадесет пъти за денонощие. Регулярното изцеждане в тези случаи замества честото и ефективно сукане, като дава сигнал на организма, че има родено бебе и то се нуждае от храна.

В първите седмици след раждане, много майки забелязват, че имат повече мляко, от колкото може да са нуждите на бебето. Това е така, тъй като на този ранен етап процеса на лактация се контролира предимно от хормоните на майката. В рамките на тези седмици контролът постепенно преминава под контролът на бебето(или под контрола на системното освобождаване на гърдите от млякото). Колкото повече и по-често бебето суче, толкова по-бързо количеството на кърмата би се регулирало спрямо реалните нужди.

Ако все пак усещате гърдите си повече напрегнати и препълнени, въпреки честото и ефективно сукане, тогава е добра идея те да се изцеждат по малко, колкото само да се облекчи напрежението. Целта е да не се стига до препълване и твърдост. Препълването задейства защитен механизъм за спиране на производството. Ако бебето се е нахранило само с една гърда и не желае да суче от другата, а вие я усещате напрегната, можете да изцедите малко от нея, само колкото да се почувства облекчение.

Защо се цеди само до облекчение. Защото изцеждането до край в описаната ситуация би увеличило още повече кърмата. С времето, обичайно до около шестата седмица, ако всичко е наред, количеството на кърмата се регулира спрямо потребностите на бебето. Тогава гърдите се усещат по-скоро спокойни, а необходимостта от изцеждане за облекчение постепенно отпада.

При запушен млечен канал или мастит – неприятна ситуация, свързана с болка и доста притеснения. Запушения канал се усеща като бучка, която може да е доста болезнена. Получава се, обикновено от задържане на мляко, обичайно когато бебето системно суче неефективно или от притискане или травма на гърдата. Периодичните запушвания могат да са сигнал за проблем при майката или при бебето, за това в такава ситуация може да е добре да се консултирате с консултант по кърмене.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

За разлика от изцеждането за облекчение, при запушен млечен канал е добре засегнатата гърда да се цеди често и до пълно омекване. Разбира се първата мярка е винаги бебето да суче по-често от засегната гърда и дори да започва първо от нея.

Когато има доказан недостиг на кърма, първата и най-ефективна мярка обикновено е допълнителна стимулация на гърдите или така известното доизцеждане на гърдите след кърмене. Причините за недостиг на кърма може да са, както във физиологията на майката, така и заради особености при бебето. При съмнения за недостиг на кърма, добра идея е това да се обсъди с консултант по кърмене и/или педиатъра на бебето. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ