Напишете дума/думи за търсене

10 съвета за мъже с раждаща жена

Моментът на родилните болки не е подходящото време да прелиствате книга за бременността или бележките си от курс за подготовка за раждането, така че си прочетете домашното предварително.

Kогато отивате на курс за подготовка за раждането, направете го с открито съзнание – ще получите солидна, основна информация, както и представа как другите бащи планират да се справят със ситуацията.

Бъдете готови да чакате

За разлика от това, което виждате във филмите, повечето бременни минават през часове на родилни болки преди дори да бъдат приети в болницата. Всъщност на много двойки им е по-удобно да прекарат ранните часове на раждането у дома. Освен това повечето болници няма да ви приемат, докато контракциите не станат редовни и на интервали от около пет минути. Така че се пригответе да правите това, което партньорката ви намира за успокояващо в този момент, като гледане на телевизия, лека разходка или гушкане в леглото.

Бъдете гъвкави

Стратегии за справяне с раждането, които работят за някои жени, могат да са безполезни за жена ви. Отделете време заедно доста преди термина да обсъдите нейните очаквания и възможните варианти. По-късно можете да поемете инициативата, като имате предвид нейните предпочитания. Но бъдете готови и за смяна на курса – част от задачата на помощника при раждането е да види какво върши работа в случая и да се откаже от останалото.

Не приемайте нещата лично

По време на раждането може да изглежда, че партньорката ви е в свой собствен свят. Даването на живот е трудна и дълга работа и в някои моменти жените може да се затворят дълбоко в себе си, за да намерят сили. В други моменти може да изглеждат външно изключително раздразнителни. Партньорката ви може да приеме с удоволствие и благодарност масажа в началото на болките например, а в преходната фаза преди раждането да не може да понася да я докосвате и да ви го каже по доста прям начин! Важното е да не приемате поведението й като отхвърляне на вас самия.

Донесете нещо и за себе си

Вашата жена е в центъра на вниманието, но и вие може да се наложи да прекарате нощта в болницата, така че не забравяйте да се погрижите за себе си и да си вземете багаж. 

Задавайте въпроси

Медицинските лица би трябвало да обясняват какво правят и дали то е задължително или не, но за съжаление невинаги го правят. Не се срамувайте да искате информация, било относно медицинските процедури или за да накарате партньорката си да се почувства по-добре, особено ако тя не е в състояние да пита сама.

Бъдете неин защитник

Само вие и партньорката ви знаете какви са желанията ви, но тя може да не е в състояние да взема трудни решения. Бъдете готови да се намесите, ако ситуацията го изисква. Може да се наложи да поискате всичко – да бъде събуден някой лекар от дрямката му или да бъде повикан анестезиолог. Ако партньорката ви планира да кърми, настоявайте да и се даде възможност да го направи веднага след раждането, и с нея да има някой, който да и помогне, в случай че тя се затруднява.

Помогнете й да се отпусне и концентрира

Предлагайте различни техники за справяне с болката при нужда, използвайки методи, познати и на двама ви от курсовете. Предлагайте например смяна на позата или помогнете на партньорката ви да намери нещо – начин на дишане, вашето лице, дори масаж на ходилата – върху което да се фокусира по време на контракциите, и и го напомняйте всеки път, когато чувства, че не може да се справи.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Познавайте възможностите си

В родилната зала се случват много неща. Бъдете наясно какво сте готов да вършите и какво искате да оставите на професионалистите. Може би сте готов да срежете пъпната връв, но не искате да гледате как бебето излиза или да го поемете. Ако е така, кажете го.

Просто бъдете до нея

Това е едно от онези събития, при които най-важно е самото присъствие. Дори ако не искате да правите почти нищо и да оставите всичко на лекарите, самото присъствие има значение. И както и да се чувствате в момента, постарайте се да покажете увереност и подкрепа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ