Напишете дума/думи за търсене

Как детето да се чувства специално?

Родителството може да се опише най-просто като жонглиране и това проличава, когато времето и вниманието ви трябва да се разпределят между децата, работата и домакинските задължения.

Постигането на този деликатен баланс включва задоволяване нуждите на всяко дете, като същевременно никой да не се чувства ощетен. Да помогнете на детето си да се почувства обичано и специално, отделно от своите братя и сестри, би могло да формира неговата самоличност и да го настрои към здравословно самочувствие вбъдеще. От друга страна, децата които не чувстват тази специална близост с родителите си, могат да усетят последствията на един по-късен етап.

Такива деца са по-малко склонни да спазват правилата в семейството и е възможно да се борят за вниманието на родителите си по не толкова позитивен начин, включвайки конфликти с братя и сестри в семейството или създаване на проблеми в училище.

Балансът ще помогне на децата да осъзнаят, че ще има моменти, в които ще се радват на цялото ви внимание, но и такива, когато това няма да е така. Ето шест лесни, но сигурни начини да накарате децата си да се чувстват специални.

Гледайте детето в очите

Можем да сме убедени, че слушаме какво ни казва детето, докато се ровим из имейла си, но това може да го накара да се чувства на втори план. Затова, следващият път, когато иска да ви сподели нещо, оставете каквото правите в момента, погледнете го в очите и му отделете нужното внимание. 

Всеки ден прекарвайте време заедно

Не е нужно да отделяте твърде много време, дори и 10 минути на ден са достатъчни. Нека детето реши какво да правите, докато сте заедно и, ако е възможно, изключете телефона си, а най-добре – оставете го в другата стая, за да не се изкушавате да проверявате социалните мрежи.

Задавайте въпроси, показващи загриженост

Задавайте целенасочени въпроси, които показват, че наистина сте загрижени какво се случва в живота им. Например, попитайте ги за теста за правопис или какво се е случило в любимото им телевизионно шоу.

Създайте си традиции

Не е необходимо да е нещо сложно, идеята е да прекарате качествено времето си заедно и да си създавате трайни спомени. Определете ден от седмицата, в който ще „глезите“ детето си с любимото му лакомство и с време на детската площадка. 

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Бъдете внимателни

Целувка по бузата, силна прегръдка преди лягане – показвайки своята привързаност, карат децата да се чувстват обичани. И не забравяйте да им го казвате.

Обичайте това, което те обичат

Покажете интерес към неговите интереси. Слушайте с ентусиазъм, докато ви разяснява за новото си Лего и се опитайте да помогнете с новото му хоби. Споделянето на увлеченията на децата ги кара да се чувстват подкрепени и да усещат, че са достатъчно важни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ